OTTHONKA

Nem vi­rág­zik ott­hon az or­chi­deád? Mu­tat­juk pon­to­san, hogy kell ön­tözni

Min­denki imádja az or­chi­deát. Ez a cso­dá­la­tos tró­pusi virág a tö­ké­le­tes­ség, a luxus, a sze­re­lem, a szép­ség szim­bó­luma. Venni, vagy kapni még nem je­lent ki­hí­vást, ám meg­tar­tani, ne­velni, új­ra­vi­rá­goz­tatni ko­moly pró­ba­té­tel. Ehhez adunk né­hány tip­pet.
  • Szerző: ripost

Mindegy milyen színű, az orchideasokunk kedvence. Ha neked is van  gondoznod kell, hogy sokáig gyönyörködhess benne. Ez nem egy hagyományos szobanövény, így nagyobb odafigyelést igényel.

1. Öntözés

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legtöbb orchidea a fák tetején, a magasban él, és az esővízhez szokott hozzá. Így máris megvan az első feladat. Ha össze tudod gyűjteni esővízzel, ha nincs más megoldás lágy vízzel öntözd, mert a kemény csapvíz árthat. Elég hetente egyszer vizet adni, de nem szabad felülről locsolni. Tedd egy vízzel teli edénybe és a növény felszívja a vizet, majd vedd ki és csurgasd le. Ha több cserép orchideád van, ne tedd ugyanabba az edénybe, mert ha valamelyik virágod beteg, megfertőzheti a másikat.

2. Permetezés

A szóróflakonba tegyél esővizet, és permetezd apró cseppekben a növényre. Hálás lesz érte, mert ez a művelet az őserdő reggeli harmatára emlékezteti. Erre leginkább a kevésbé meleg, reggeli, délelőtti időszak a megfelelő.

3. Kavicságy

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Egy tálba tegyél kavicsokat és önts rá egy kevés vizet. Aztán helyezd rá az orchideát. Így biztosítod az állandó párolgást a növénynek. Arra nagyon ügyelj, hogy a légzőgyökerei ne álljanak vízben, mert a növény megfullad.

4. Túlöntözés

Ilyenkor a levelek lankadnak, a légzőgyökerek megpuhulnak. Azonnal vedd ki a cserépből, szedd le az elhalt gyökereket és ültesd bele új orchideaföldbe. Tedd meleg, világos helyre és egy darabig ne öntözd.

5. Tápoldat

Az orchideának is szüksége van tápanyagra, amit a tőzeg nem tud biztosítani, ezért két három hetente öntözéskor adj neki tápoldatot is.

Eközben a címlapon
Fotó: 123RF

Ha így ápolod, az orchidea meghálálja. Maga a növény tényleg egy csoda amikor egyszerre akár 10 virágot is bont.