MEDICINA

Nem tudsz aludni? Utá­na­jár­tunk, hogy lesz végre édes az álmod

Aludd magad egész­sé­gesre, szün­tesd meg a fáj­dal­ma­i­dat, töl­tődj fel ener­gi­á­val. A kulcs az al­vási po­zí­ci­ó­ban és a pár­nák mi­nő­sé­gé­ben van. Mu­tat­juk, hogy hasz­náld!

Életed egyharmadát alvással töltöd. Az éjszakai pihenésed minősége és az általános egészségi állapotod is függ az alvási pózoktól és attól, hogyan készíted elő az éjszakádat.

FÁJÓS VÁLLAK

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kerüld: Ha fáj a vállad, ne aludj az oldaladon, különösen ne a fájós félen. A hason fekvés sem ajánlott, mert a vállak ebben a pózban kimozdulnak természetes helyzetükből.

Ajánlott: A háton fekvés a legmegfelelőbb. Tegyél egy vékony párnát a fejed alá, és egy ducibbat a hasadra. Öleld át. A vállaid most helyes és stabil helyzetben vannak, reggel nem fogsz fájó vállakkal ébredni.

HÁTFÁJÁS

Ha fáj a hátad, nagyon fontos, hogy olyan pózt válassz, melyben gerinced helyes görbületét meg tudod őrizni.Ezt lehetetlen megtenni, ha a matracod túl puha.

Ajánlott: A háton fekvés a legjobb ebben az esetben. Tégy egy párnát a térdeid alá. Ezzel beállítod gerinced természetes ívét, és az inaid sem feszülnek meg. Egy összesodort törölköző a derekad alatt még kényelmesebbéteszi a fekvést.

Ha csak hason fekve tudsz elaludni, tegyél egy kis párnát az alhasad és a medencéd alá, így a hátad nem mozdul el alvás közben.

Eközben a címlapon

Oldalt fekve: Görbülj magzati pózba. Lábaid húzd fel kissé a mellkasod felé, hogy a gerinced megtartsa természetes görbületét. Egy párna a térdeid közöttmég jobban enyhíti a feszültséget a derekadban.

NYAKFÁJÁS

Ajánlott: A nyakfájósoknak is a háton fekvés a legideálisabb pozíció. Egy kis párna a fejed alatt, további egy-egy mindkét karod alatt, ez megoldja a gondjaidat. A hengeres vagy a speciális ortopéd nyakpárna támasztja legkellemesebben a fájós nyakat.

Ha hason alvó vagy, válaszd a leglaposabb párnát. A hason alvás azért nem ajánlott, mert a fejedet hosszú időn keresztül egyik oldalra fordítva tartod, ezzel megfeszítve amúgy is fájós nyakadat.

NEHEZEN ALSZOL EL

A legfontosabb, hogy lefekvés előtt ne használj semmilyen elektronikus eszközt. A képernyőből áradó fény megzavarja az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormon, a melatonin termelését. Az elalvás előtt 6 órával fogyasztott kávé, fekete vagy zöld tea, energiaital, szóda, csokoládé már károsan hat az elalvásra. Érdemes kerülni ezeket.

A reggeli és a délutáni torna jótékonyan hat az egész testre, a vérkeringésre. Este sokkal könnyebben alszol el.

FELSZÍNESEN ALSZOL, TÚL KÖNNYEN FELRIADSZ ÉJSZAKA

Ha ez a problémád, akkor ne csak az elektromos kütyüidet kerüld elalvás előtt, de az alkoholos italokat is. Az alkohol felborítja a vízháztartást a testedben, és ez károsan hat az alvás-ébrenlét ciklusra.

A hálószobád hőmérséklete is befolyásolja az alvásminőségedet. Ne fűtsd túl a szobádat. Az ideális a 20-22 Celsius-fok.

REGGEL NEHEZEN ÉBREDSZ

Ezzel nem vagy egyedül! Szinte mindenki ettől szenved. Meglepő módon ezen a legkönnyebb segíteni: állítsd az ébresztő órádat ugyanarra az időpontra a hét minden napján, még vasárnap is.Szervezeted meglepően könnyen be fog állni az állandó ritmusra. Ha korán kell kelned, feküdj le hamarabb. Ne az alvás időből csípj le!

HORKOLÁS

Horkolók kerüljék a háton alvást. Ebben a pózban megereszkednek a torok szövetei, a nyelv hátra esik, ezzel is szűkítve az áramló levegő útját.

A megfelelő párna kulcsfontosságú: a túl puha párnán a fej hátra billen, szabad utat engedve a horkolásnak. Használj dupla párnát, vagy emeld meg az ágyad fejrészét. Ezzel megakadályozhatod, hogy a nyelved, helyéről elmozdulva eltorlaszolja a légcsövedet.

Ajánlott helyzet:Aludj az oldaladon fekve. A nyakad természetes helyzetbe kerül, semmi nem korlátozza a levegő útját.

LÁBGÖRCSÖK

A lábfej, a lábszár, a combok hirtelen görcseitől az emberek 80 százaléka szenved, kortól függetlenül. A háttérben állhat valamilyen betegség, idegi károsodás vagy a nyomelemek hiánya.

Alábszár rendszeres nyújtása és az erősítéssokat segíthet. A lefekvés előtti jógázás, masszírozásis lazítólag hat. A fő a rendszeresség.

Komolyabb esetekben konzultálj az orvosoddal.

EGYÉB PROBLÉMÁK

Alvási rendellenességeket okozhat még: fáradtság, kényelmetlen cipő, emésztőrendszeri vagy idegrendszeri probléma. Ezek kivizsgálását bízd szakemberre.

Ha gyakran szenvedszgyomorégéstől, aludj a bal oldaladon. Ebben a helyzetben gyomrodból nem tud a nyelőcsőbe visszaáramlani az elfogyasztott étel.

Afájós lábaidat polcold fel éjszakára. Tégy az ágyad alsó felére párnát. A felemelt lábaidból a vénákban felgyülemlett vér lefelé tud áramolni, és sokkal jobban fogod magad érezni. Alvás előtt kicsit dörzsöld át, masszírozd meg a lábaidat. A jobb vérkeringés segít az állapotodon. Elalvás előtt 6 órával már ne igyál kávét vagy más koffeines italt.