OTTHONKA

Nem találod ki! Ezek a lakásod legszennyezettebb helyei

Úgy érzed, a te lakásod makulátlanul tiszta? Azért gyere velünk, gondolatban körbevezetünk a helyiségeken, és mutatjuk, hol keresd a szem számára nem feltûnő, de annál több bajt okozó szennyeződéseket.

Ha valahol kosz van és rendetlenség, azt könnyű észrevenni. Ilyen a mosatlan edénnyel teli konyhai pult, a szappan maradványoktól foltos zuhanyozó fülke vagy egy halom piszkos ruha. De melyek azok a pontok, amelyek nem feltétlenül néznek ki koszosnak, mégis ezeken múlik a családod egészsége? Nézzük át sorban a lakás egyes helyiségeit.

Konyha

Ez a legtöbbet használt helyiség és a legszennyezettebb is.

Minden megtalálható itt, amitől gyorsan elszaporodnak a fertőző baktériumok. Ilyen a meleg, a nedvesség, az ételmaradékok. Vegyük még hozzá a nyers húst, a mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket, a családtagok által ide lehajított táskákat, hátizsákokat, pénztárcát. Nem csoda, ha a konyhában nyüzsögnek az olyan rendkívül ártalmas baktériumok, mint az E. Coli és társai.

A leginkább aggasztó pontok a konyhában:

 • mosogató
 • konyhai pultok
 • szekrény- és fiók fogantyúk
 • hűtőszekrény
 • kisebb konyhai gépek
 • konyhai eszközök

Fürdőszoba

Sajnos a fürdőben minden egyes használat után újabb baktérium kerül a helyiségbe.

Ahhoz, hogy valóban tisztán tartsd, különös figyelmet kell fordítanod a villanykapcsolókra, az ajtókilincsre, a fogantyúkra és a vízcsapra. A rutinszerű, napi, könnyed letisztításhoz mindig legyen kéznél fertőtlenítő törlőkendő. A fürdőszoba szőnyegeket és a törölközőket legalább hetente egyszer forró vízben mosd ki. Hagyd tökéletesen megszáradni. A kéztörlőket hetente többször cseréld. A fürdőszobai mosdókagylót naponta, a fogkefetartókat és fogpoharakat hetente tisztítsd fertőtlenítővel. Amikor a zuhanyozót, fürdőkádat vagy a WC-t takarítod, a körülötte lévő falat is fertőtlenítsd le.

Nappali

Legyen szó a nappaliról, multimédia- vagy a játékszobáról, ahol a családtagok összegyűlnek, mindig jelen vannak a rejtőzködő baktériumok, a szemmel nem látható szennyezés. Gondolj bele, hányszor érintitek a távirányítókat, a kontrollert, billentyűzetet, tabletet, fülhallgatókat, mobiltelefonokat. Biztos, hogy mindig tökéletesen tiszta a kezetek? Hát nem. Mindezeket a helyeket naponta le kéne törölni fertőtlenítő kendővel. Ha fertőző beteg (pl. influenzás) beteg van a családban, az ő esetében minden használat után fertőtlenítsd le, amihez csak hozzáért.

Ne feledkezz meg itt sem a villanykapcsolókról, kapcsolótáblákról, kilincsekről.

Ezekben a helyiségekben egyik legkedveltebb melegágya a baktériumoknak és allergéneknek a bútorkárpit. Rátapad a háziállatok szőre, súrolod a mosdatlan talpaddal, netán még a piszkos cipőddel is. Sok fajta baktériumot ismerünk, melyek napokig virulnak ezeken a helyeken. Hetente tanácsos kézi porszívóval alaposan kitisztítani a kárpitozott bútorokat.

 

Fordíts gondot a párnák között összegyűlt morzsára, állatszőrökre és a körülötte, alatta összegyűlt, lehullott szemétre is. Porszívózás után mindent fújj be fertőtlenítő spray-jel. Ha valamelyik családtag vírusos bőrfertőzéstől, kiütésektől szenved, takard le a kárpitot mosható lepedőkkel. Gyakran cseréld és fertőtlenítsd őket.

Hálószoba

Itt a veszélyek egyenesen a saját ágyadban leselkednek rád.

Az ágyat alvásra, szexre, társasági életre, evésre, munkára is használjuk. Ha a lepedőt, a takarót, a huzatokat, az ágyalátétet nem mosod elég gyakran, akkor könnyen kaphatsz tőle

 • ekcémát
 • bőrkiütést
 • bőrgyulladást
 • gombás- és bakteriális fertőzést
 • allergiás- és légúti betegségeket

Hogy ezeket megelőzd, mosd ki az ágyneműt hetente egyszer. Kimutatták, hogy 1 hét után a lepedőn több baktérium található, mint a fürdőszoba kilincsen. Ha a kimosott ágyneműnek állott szaga van a szekrényből kivéve, akkor az azt jelzi, hogy nem megfelelően mostad ki. Magas hőfokon mosd, és tegyél ecetet a dobba.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?