FAZÉK

Nem ragad le soha többé a pa­la­csinta, ha ezt a trük­köt ki­pró­bá­lod

Ked­ven­cünk a pa­la­csinta! Mi­lyen egy­szerű el­ké­szí­teni ezt a töl­tött édes­sé­get, és mégis mi­lyen sok hibát lehet el­kö­vetni köz­ben. A hoz­zá­va­lók, a pi­hen­te­tés ideje, a ser­pe­nyő faj­tája, a sütés módja, mind fon­tos arany­sza­bá­lyok alap­ján mű­kö­dik. Min­den szük­sé­ge­set cso­korba szed­tünk. Bó­nusz­ként el­áru­lunk egy szu­per össze­te­vőt, amellyel puha, vé­kony és mennye­ien íz­le­tes lesz a pa­la­csinta.

Kedvencünk a palacsinta, mert tésztáját csak ki kell keverni pár összetevőből, és kis pihentetés után már sülhet is. Ahogy elkészül egy, máris elkapkodja valaki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A baj, hogy időnként akármit teszünk, leragad, és a tragikus palacsintaroncsokat csak a kutya eszi meg.

De mitől ragadhat le? A nem megfelelő hozzátevőktől? A palacsintasütő a ludas vagy az olaj hőmérséklete? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

Mit tegyél bele? - Aranyszabályok

Igen, a hozzávalóktól is ragadhat. Fontos, hogy mi ne kerüljön bele, és mitől lesz finom, jó állagú a tészta.

  • A liszt mennyiségéhez megfelelő számú tojást használj. Ha elspórolod, állás után a maradék palacsinta szívós lesz.
A tojáshoz a tésztába először tegyél pár evőkanálnyi tejfölt.
  • 1 tojáshoz 2 evőkanál tejfölt. Ettől olyan puha, olyan ízes lesz, hogy mindenki csodájára jár. Szép vékony palacsintákat süthetsz belőle, és nem fog leragadni.
  • Fontos, hogy a lisztnek megfelelő legyen a sikértartalma. A BL 55-ös, adalékanyagmentes, magyar finomliszt a legjobb a tésztához.
  • Ha leragad a 2.8-as tejjel, próbáld ki a 3.5-öset.
  • A tészta ne legyen túl híg, csupán csorgatható állagú.
  • A tej mellett hűtött szénsavas vizet vagy szódát is tegyél bele.
  • Cukrot ne szórj a tésztába. Amellett, hogy egészségtelen a túl sok cukor, a töltelék úgyis édes lesz. A kevesebb több, ha cukorról van szó!
  • Pici csipet só nélkül ízetlen lesz a tészta. Ha édes töltelék kerül bele, azért ne sózd el a tésztát.
  • Ne csak sütéskor használj olajat, a tésztába is tegyél 1 evőkanállal.  
  • Szép sima lesz a tészta, ha kézi keverés után turmixgépben is átkevered. A kézi habverővel is megfelelő állagot érhetsz el. Az egységes, sima állagú tészta nem ragad le.

Pihentetés

A 15 perces pihentetést tartsd be. Ekkor dagad meg a liszt, válik simává a palacsinta tészta. (Órákig nem érdemes a hűtőben várakoztatni, mert túlázik a liszt).

A sütő

  • Ha bevonatos a palacsintasütő, akkor hibátlan legyen. Vásárláskor válassz jó minőségűt, mert ezzel megspórolhatod a későbbi bosszankodást.
  • A palacsintasütőben kizárólag palacsintát süss, másra ne használd.
  • A palacsintasütő mindig legyen tiszta. Ha leégett darabok maradnak rajta, akkor könnyen leragad a tészta az újabb sütéskor.
  • Az első palacsinta előtt az olajozott sütőt jól fel kell forrósítani.
  • Az első után a többi palacsintát közepes lángon süsd.
  • Az első palacsinta sütése előtt több olajat tegyél bele. (Van, aki olaj helyett a zsírra esküszik).
Eközben a címlapon
  • A második palacsinta sütése előtt szilikon ecsettel vékonyan kend ki a sütőt. Ha nincs ecseted, készíts ki egy csészében olajat. Márts bele egy lapnyi, golyóvá összegyűrt, konyhai papírtörlőt, majd nyomd ki belőle a felesleget. Minden újabb palacsinta előtt vékonyan töröld ki vele a sütőt.

Hozzávalók

Sokan tartják aranyszabálynak az 1 tojás - 7 ek liszt arányt.

Ha tojás nélkül készíted, akkor helyette 1 mokkáskanál szódabikarbónát vagy 1 tk őrölt lenmagot használj.

  • 25dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 púpos evőkanál tejföl
  • 2 dl tej
  • 1ek olaj
  • 2-3dl szénsavas ásványvíz

Elkészítés

1. A tojásokat keverd el a sóval, tejföllel.

2. Szórd bele a lisztet, add hozzá a tejet, keverd el.

3. Szódavízzel vagy buborékos vízzel hígítsd. A kristályvizet lassanként adagolva, folytonos keverés mellett hígítsd megfelelő állagúra.

4. Rövid pihentetés után, ha túl sűrű lett, vízzel még hígíthatod keveset.

Ragad a palacsintasütőd?

Tölts bele 1 csésze ecetet, forrald ki vele, mosogasd el, lángon szárítsd ki, olajozd be, máris sütheted benne az új palacsintát.