INSIDER

Nem gon­dol­tuk volna, hogy ez lesz a bu­da­pesti alul­já­rók­ban

Újra kö­rül­néz­tünk a nagy fő­vá­rosi alul­já­rók­ban, és döntő több­sé­gük­ből el­tűn­tek az oda ko­ráb­ban "be­köl­töző" haj­lék­ta­la­nok. A kö­vet­kező na­pok­ban ke­gyet­le­nül hideg lesz éj­sza­kán­ként, így ha va­laki alul­já­ró­ban alvó haj­lék­ta­lant lát, meg­ment­heti a fedél nél­küli éle­tét, ha hívja a disz­pé­cser­szol­gá­la­tot!
  • Szerző: Ripost

„Jó, jó, felmegyek, de pár nap múlva úgyis visszajövök” – mondta az egyik fedél nélküli a fővárosi Flórián aluljáróban, amikor a rendőrök kiürítették a helyet. Két hete a közterület-felügyelők és a rendőrök végigjárták a budapesti aluljárókat, és sorra figyelmeztették az ott „lakókat”, hogy törvénytelen és életveszélyes az aluljárókban életvitelszerűen lakni.

Most a utánanézett, hogy mi a helyzet ugyanezeken a helyszíneken, és azt tapasztaltuk: a legnagyobb aluljárókba nem költöztek vissza a hajléktalanok! A Deák téren, a Flóriánnál és a Délinél sem voltak láthatók a takarók, bőröndök, dobozok, nagy szatyrok, mint korábban – hogy mi volt az egyetlen kivétel, kiderül a keddi Ripost napilapból! 

A megtudta: már túllépte a 90 százalékot a hajléktalanszállók kihasználtsága országszerte – de ez azt jelenti, hogy még mindig sok a férőhely, és ha kell, újabb, ideiglenes szállókat is megnyitnak. Október közepe óta 1600-zal többen használják az ellátórendszert, mint korábban – vagyis ennyivel többen már nem az utcán élnek.

A következő napokban éjszakánként -10 fok alatt is lehet a hőmérséklet, így az utcán alvók életveszélyben vannak: ideje bemenni a szállókra és nappali melegedőkbe

„Országszerte összesen több mint 19 500 férőhely - 7500 nappali és 12 ezer éjszakai szállás - áll rendelkezésre” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hangsúlyozva: még továbbra is bőven van üres kapacitás, minden jelentkező elhelyezése biztosított.

Fotó: Keller Mátyás

Ha utcán alvót látunk, hívjuk a diszpécserszolgálatot

Ha látunk az utcán hajléktalant, hívjuk a diszpécserszolgálatot, akik tudnak intézkedni! Budapesten ez a szám a 338-4186, a vidéki számokat a www.diszpecserportal.hu/regionalis-diszpecserszolgalatok oldalon találjuk. A nemrég tesztelte, a szolgálatok emberei 20 perc alatt kiérnek a hívásokra. Ha a megadott segélyhívót értesítjük, nem a rendőrök, hanem egy kríziskocsi érkezik, és személyre szabott segítséget nyújt.

Eközben a címlapon

A cél az élet védelme

Október 15-én szigorodtak a szabályok, azóta az egész országban tilos az utcán lakni. Ha egy hajléktalant azon kap a rendőr, hogy az utcán él, figyelmezteti. Akit 90 napon belül harmadszor is figyelmeztetnek, az ellen szabálysértési eljárást indítanak. A cél nem a büntetés, hanem az életek védelme: hogy senki ne fagyjon meg az utcán.