OTTHONKA

Nem bújt ki a kert­ben a tu­li­pán? Ezt ron­tot­tad el!

Szí­vet me­len­gető a vi­rágzó tu­li­pán szín­pom­pás lát­vá­nya, amerre csak né­zünk. Te is el­ül­tet­ted ős­szel, és most hiába lesed, nem bújik ki? Vagy el sem ül­tet­ted ami­kor kel­lett volna? Idén akkor nem marad más, mint a töb­biek kert­jé­ben gyö­nyör­ködni. Leg­kö­ze­lebb idő­ben ké­szülj fel, és ke­rüld a csap­dá­kat. Mu­tat­juk, me­lyek azok.

Ahová nézel, tobzódó színekben pompázik a tulipán. Csak a te kertedben nincs. Mutatjuk, mi lehet az oka.

Nem ültetted el ősszel

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ősszel elültetted, ugye? Mert a tulipánnak szüksége van mind a négy évszakra. Ősszel a földbe kerül, télen téli pihenőt tart, tavasszal kikel és virít, nyáron várakozik.

Ha nem került ősszel a földbe, akkor most, tavasszal már csak a szomszédéban gyönyörködhetsz.

Ilyenkor már ne vásárolj tulipánhagymákat. Hagyd ezt a gondot őszre. Akkor válaszd a szép, kövér, egészséges hagymákat (8-10cm átmérőjű), és októberben, még a fagyok előtt dugdosd őket a földbe. A napos, meleg, szélvédett helyet kedvelik, és a laza, jó vízáteresztő képességű földet.

Túl sokáig maradt a földben

A tulipánhagymák 2-3 évig is a földben maradhatnak. Jól érzik magukat, növekednek, és tavaszonként megörvendeztetnek korai szépségükkel.

Azonban4 év után mindenképpen fel kell szedni a hagymákat, mert idővel túl mélyre kerülnek, és akkor már nem tudnak kihajtani.

Túlburjánzott hagymák

A túl hosszan földben hagyott hagymák idővel duplázódnak, és sok apró hagymát fejlesztenek. Ezek egyre kevésbé életképes, egyre kisebb virágokat hoznak. Vagy egyáltalán nem hajtanak ki.

Eközben a címlapon

Túl korán levágtad az elvirágzott tulipán leveleit

Tavaly tavasszal gyönyörűen virágzott, de utána már zavart téged a sok megmaradt levél, és szükséged volt a területre. Így hát gyorsan lenyírtad levelestől. Hiba volt. A tulipán leveleit egészen elszáradásig ott kell hagyni (legalább 6 hétig).

Ezalatt az idő alatt a benne lévő tápanyag visszahúzódik a hagymába.

Ha ez a folyamat elmarad, a tulipán nem tud kihajtani a következő évben. Ha mégis nagyon zavar a látvány, akkor elnyílás után a virágszárat levághatod. Ám a leveleket hagyd rajta!

Tápanyagpótlás

A tulipánnak elvirágzás után is szüksége van a tápanyagpótlásra. A száradás 6 hete alatt is adj neki szerves trágyát, hogy a hagyma minél erősebb, egészségesebb legyen majd.

Vigasztald magad cserepes tulipánnal

Idén elmaradt a tavaszi virágzás csodája a kertedben? Az öröm nem maradhat el!

A virágkereskedésben vásárolj magadnak egy különleges fajtát. A cserepes tulipán hagymáját elvirágzás és teljes elszáradás után ne dobd el, hanem fagymentes helyen, egy papírzacskóban tárold.Ősszel ültesd ki a kertbe. Így egész változatos gyűjteményt tudsz létrehozni.