OLDALVONAL

Nem blöff! Itt a Zika-vírus első olim­pi­kon ál­do­zata?

Lon­don öt­ka­ri­kás baj­noka sze­rint nem olyan vé­szes a be­teg­ség. De nem is éppen kel­le­mes: láz, visz­ke­tés, vég­tag­fáj­dal­mak vol­tak a tü­ne­tei.
  • Szerző: vav

Hat hónappal a riói olimpia előtt nem lehetnek nyugodtak a Brazíliába utazó sportolók, stábtagok és szurkolók. A szúnyogok terjesztette Zika-vírussal fertőződött meg a spanyolok londoni aranyérmese, Marina Alabau.

Legalábbis ő ezt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, ugyanis a teszteket majd csak az izraeli vb-ről való hazatérésekor végzik el. Addig csak a kezelőorvosa diagnózisa alapján beszélhet. Eszerint a 30 éves szörföző decemberben, a brazíliai edzőtáborában kapta el a Zika-lázzal járó vírust.

Eleinte csak lázas voltam, majd az egész testem kipirosodott, és mindenem viszketett. Két nappal később kezdődtek az ízületi fájdalmak. Előbb az ujjaim, aztán a csuklóm, végül a bokám fájdult meg.
Rióban megvédené a címét (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség)
Rióban megvédené a címét (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség)

Alabau szerint egyébként - minden panasza ellenére - túl nagy feneket kerítettek a veszélynek: neki legalábbis kórházba sem kellett mennie, és viszonylag jól átvészelte a betegséget. A Zika-vírus okozta betegség általában valóban enyhe lefolyású, a fertőzés elsősorban a terhes nők magzatára veszélyes. Súlyos fejlődési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okozhat, de más neurológiai szövődmények is felléphetnek.