MEDICINA

Nem al­szod végig az éj­sza­kát? Mu­tat­juk, mi okozza, és mit te­hetsz

Az al­vás­za­vart több kö­rül­mény is ki­vált­hatja. A leg­több eset­ben van se­gít­ség. Most meg­mu­tat­juk az öt álom­rab­lót, és azt is, ho­gyan sza­ba­dulj meg a kel­le­met­len­sé­gek­től.

Hajnali kettő, és már megint fent vagy? Jose Colon, az „Alváskalauz” című tanulmány szerzője szerint ez teljesen normális. Még az is, ha egyetlen éjszaka 4-6 alkalommal ébredsz föl és süllyedsz álomba ismét. Ez az emberi DNS program része. Barlanglakó őseinktől örököltük, akiknek létkérdés volt, hogy időnként kikukkantsanak, és ellenőrizzék, nem fenyegeti-e őket valamilyen veszély.

A fő, hogy a rövid alvásszünet után képes legyél visszaaludni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha nem sikerül, annak most 5 okát vizsgáljuk.  

ÁLOMTOLVAJOK

1. Sürgősen ki kell menni

Az éjszakai pisilés-kényszernek sok fajta kiváltó oka lehet. Lefekvés előtt már nem is iszol vizet, mégis 2-4 alkalommal kell kisietned a mosdóba? Lehet, hogy a folyadék-elektrolit háztartással van probléma. Ennek oka, ha a bevitt folyadék sok, ám nincs benne elegendő ásványi só.Ilyenkor a szervezet próbál megszabadulni az üres folyadéktól.

Megoldás: Lefekvés előtt fél órával igyál meg egy kis pohár vizet, melyben egy csipet feldolgozatlan tengeri sót (vagy Himalája sót) kevertél el. A só segítségével a folyadék eljut az összes sejthez.

2. Túlmelegedés

Ha meleged van, nehezebben alszol el, és maga az alvás is problémás lesz.

Eközben a címlapon

Az alvási testhőmérséklet függ a hálószoba hőmérsékletétől, vagy mit viselsz - mit nem viselsz magadon, és attól is, milyen a takaró.

Megoldás: Az emberek eléggé különböző hőmérsékleteken képesek aludni. Mégis elmondható, hogy az ideális hőfok 16-18 ½ Celsius között van. Kipróbálhatod a meleg zuhanyt is lefekvés előtt, ami kissé megemeli a testhőmérsékletedet.

Amikor ellenben kiszállsz a kádból, leesik a testhőd.

Ezt az agyad jelzésnek veszi, melyet az alvással kapcsol össze. Könnyebben álomba merülsz, és a hűvös szobában háborítatlanabbul alszol.

3. Net függőség

Elalvás előtt még átnézed az üzeneteket, szörfözöl kicsit.

A mobil vagy tablet képernyőjéből sugárzó kékes fény hatására tested leállítja a melatonin termelést. Az alváshormon ugyanis sötétben termelődik.

Megoldás: Kapcsold le az erős fényeket, válts hangulatlámpára. Az elalvás előtti egy órában ne lesd a mobilodat, vagy legalább állítsd át tompított üzemmódra. Az is jó megoldás, ha 30-60 centiméternyire eltávolítod a szemedtől.

4. (Még) egy pohárral lefekvés előtt

Egy utolsó koktél lefekvés előtt talán elálmosít, de az éjszakai nyugalmadat hosszú távon megzavarja.

Az alkohol nyugtató hatású, könnyen álomba süllyedsz a segítségével. Ezután az első pár órában tested az alkohol lebontásán fáradozik.

Ez a munka gátja annak, hogy belépj az alvás legpihentetőbb szakaszába, a gyors szemmozgással járó REM fázisba.

Nem meglepetés, hogy ennek hatására az éjszaka második felében az alvásod nyugtalan és töredezett lesz.

Megoldás: Ugye feltűnt, hogy a „Happy hour”, azaz a Boldogóra (vagy órák) feliratok a vendéglőkben, mulatókban nem késő éjszaka, hanem este 7-8 óra körül csábítanak egy kedvező árú koktélra, sörre, különleges borra. Engedd magad elcsábulni, de pár órával lefekvés előtt már ne fogyassz szeszes italt. Tested így sikeresen elvégzi a lebontás munkáját, mielőtt elalszol.

5. Stressz

Akármi vagy akárki okozza, a stresszes, aggódó, gyötrődő gondolatok távol tartanak az elalvástól és a nyugodt, pihentető alvástól.

Megoldás: Alváskutatók folytattak kísérleteket olyan jelentkezőkkel, akik alvászavarokkal küzdöttek, és a stressz miatt rendszeresen felébredtek éjszaka. Pozitív eredményt hozott a munkájuk: kimutatták, hogy az éber figyelem meditáció vagy a progresszív relaxáció jó hatással volt az alvászavarok, a stressz hatására kialakult gyakori éjszakai megébredések esetében. A súlyos, stressz okozta alvászavar esetén ajánlatos pszichoterapeutához fordulni. A kognitív viselkedésterápia már számos esetben, bizonyítottan használt.

A kezelés során megtanulható, hogyan lehet kontrollálni az agyat, szabályozni az önsorsrontó gondolat-folyamot.