LELKIZŐ

Nehéz döntést hozott a magyar rádiós: a családja is támogatta

Tíz nap után tértek haza Rákóczi Feriék a terrorpokol közepéről.
  • Szerző: Ripost

Újra itthon: vasárnap este érkezett haza Srí Lankáról Rákóczi Feri és családja. A Rádió 1 műsorvezetője kedvesével és két gyerekükkel tíz napot töltött az ázsiai szigetországban, amelyet húsvét vasárnapján minden idők egyik legvéresebb terrortámadása rázott meg.

Alig három nappal Feriék érkezése után öngyilkos merénylők közel háromszáz ember életét oltották ki, mély letargiába taszítva a helyieket és megdöbbentve a rádióst és családját.

"Amikor megtudtuk, mi történt, mi is megijedtünk. Ilyenkor az ember előveszi minden tudását, amit a sajnos egyre gyakoribb terrortámadások kapcsán összegyűjtött, és mérlegel, hogy mit tegyen, maradjon vagy utazzon haza azonnal" – mesélte a Blikknek Rákóczi Feri, hozzáfűzve: nehéz döntést kellett hoznia élete legszebbnek ígérkező nyaralásán, amikor több ezer kilométerre Magyarországtól, a két gyermek kezét fogva hallgatta a történteket mesélő, halálra vált sofőrjüket.

"Az egyetlen lehetőség, ahogyan el lehetett volna jönni a szigetről, az a repülő. A reptér azonban a terrorpokol közepén van, ez szóba sem jöhetett akkor" – emlékezett vissza Rákóczi Feri az első órákra és arra, hogy mivel az első napon a mobilok sem működtek, valamint lekapcsolták az internetet is, nehezen értesíthették szeretteiket, hogy jól vannak.

A család a gyerekekkel közösen határozott arról, mitévők legyenek. Õk is megérezték, hogy valami baj van körülöttük, még ha máshogy is csapódott le bennük a hír a pusztításról, mint a felnőttekben.

"Elmeséltük nekik, hogy mi történt. Persze, tíz- és kilencévesek, így amikor megnyugtattam őket, hogy nem vagyunk közvetlen veszélyben, mert a terrortámadás 150 kilométerre volt tőlünk, mentek vissza fürdeni a medencébe – mesélte Rákóczi Feri, aki biztonsági intézkedéseket is hozott: – A továbbiakban elkerültük a nagyvárosokat, a vallási helyeket..."

A rádiós életében először élte át, milyen a kijárási tilalom, amikor kora estére elnéptelenednek az utcák.

"Másnapra ott volt a fegyveres őr a hotel előtt, de igazi katonai jelenlétet csak a reptéren láttunk – árulta el Rákóczi. – Szigorítottak az ellenőrzésen, megállni sem lehetett az épületnél, minden kocsit átvilágítottak, mindenkit megmotoztak, négyszeres biztonsági ellenőrzés volt."

Rákóczi Feri és kedvese, Juci nehéz döntést hozott meg azzal, hogy maradtak Srí Lankán, de utólag úgy érzik, jól határoztak. 

"Csodálatos élményekben volt részünk: fürdettünk elefántot, láttunk krokodilt, voltunk bálnalesen, úsztunk teknősökkel – sorolta izgatottan Rákóczi Feri, aki örült, hogy megadhatta a gyerekeinek is ezeket az élményeket. – Már most indulnék vissza szívem szerint, de az biztos, hogy nem ez volt az utolsó utunk ide, mert rengeteg mindent nem sikerült megnéznünk és beleszerettünk Srí Lankába."