LEHÚZÁS

Négy ember ha­lá­lát okozta, de mivel gaz­dag, fel­men­tet­ték

Po­fát­lan és egyedi vé­dő­be­szé­dé­ben az ügy­véd arra hi­vat­ko­zott, hogy a ti­zen­éves gá­zoló nem von­ható fe­le­lős­ségre, mert annyira gaz­dag, hogy nem tud kü­lönb­sé­get tenni a jó és a rossz kö­zött.
  • Szerző: T.D.

Az amerikai Ethan Couch 16 évesen elvesztette a kontrollt a terepjárója felett, és eközben négy, az autópálya leállósávjában defekt miatt várakozó fiatalt gázolt halálra.

A véralkoholszintje a megengedett érték háromszorosa volt.

Saját utasai közül is az egyik maradandó agykárosodást szenvedett, míg neki nemhogy semmi baja nem lett, de fel is mentették.

Az igazság most végre utoléri (Fotó:reuters)
Az igazság most végre utoléri (Fotó:reuters)

A per során a védelem a fiú szüleit hibáztatta, amiért kölykükben kialakult az affluenza nevű pszichés állapot. Ennek lényege, hogy a gazdagságba belebetegedő embert semmi más nem teszi boldoggá, csak a csillogás, úgy viselkedik mint egy szellemileg zavart, visszamaradott személy. Semmi nem érdekli, csak önmaga, mindenen és mindenkin átgázol - sajnos a valóságban is.

Egy pszichológus kijelentette a bíróságon, hogy Couch annyira beteg a gazdagsága és elkényeztetettsége miatt, hogy nem tud különbséget tenni jó és rossz között, ezért nem vonható felelősségre.

Ezt a dumát a bíró elfogadta, és próbára bocsátotta a fiút, aki viszont a közelmúltban megszegte próbaidőre bocsátásának egyik feltételét azzal, hogy alkoholt fogyasztott, és az erről készült videót még az internetre is kitette. Ezután Mexikóba menekült az igazságszolgáltatás elöl, de a kinti hatóságok elfogták.

Mivel az USA és Mexikó között elég bonyolult a kiadatás, ezért a Mexikói hatóságok a kitoloncolással próbálkoznak. Ha a fiú harcolni kíván ez ellen, a hivatalos kiadatási eljárás nagyon elhúzódhat. 

Eközben a címlapon

A próbaidőre bocsátás feltételeinek megszegése miatt 10 év börtönt is várhat hazájában a "betegre".