MEDICINA

Ne kö­vesd el eze­ket a hi­bá­kat fog­mo­sás­kor!

A meg­fe­lelő száj­hi­gi­é­nia nem­csak a mo­so­lyod szép­sége miatt fon­tos: a rossz fogak ugyanis akár a szív­be­teg­sé­gek koc­ká­za­tát is nö­vel­he­tik. Épp ezért fon­tos, hogy tudd, mi­lyen hi­bá­kat ne kö­vess el, ami­kor a fo­ga­i­dat tisz­tí­tod.

Nem a megfelelő időben mosod

A legjobb, ha a fogaid lefekvés előtt utoljára a fogkeféddel érintkeznek. Fogmosás után már ne nassolj, ha így fekszel le, könnyen beindul a romlás. Reggel semmiképp nem szabad kihagynod a fogmosást, mivel éjszaka lelassul a nyáltermelés, így a szádban elszaporodhatnak a baktériumok. Vagyis az alap: napi két fogmosás, amelynek során a fogsorod minden negyedében legalább fél percet töltesz el.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Rossz fogkefét használsz

A túl kemény sörték felsérthetik a fogínyt, amely ettől vissza is húzódhat a gyökerek irányába, ettől pedig romolhatnak a fogak. Lágy sörtéjű kefét válassz, amelyik a fog és a fogíny találkozásánál is el tudja távolítani a baktériumokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem öblítesz megfelelően

Ha lenyeled, vagy kiköpöd a fogkrémet, azzal nem távolítod el teljes egészében a fogmosás során fellazított lepedéket, Öblíts alaposan, és használj alkoholmentes szájvizet, hogy minden baktériumtól megszabadulj.

Rossz a technikád

Egyenes oda-vissza húzásokkal semmit nem érsz. Illeszd a sörték végét 30-45 fokos szögben a fog és a fogíny találkozásához, és a fog széle felé irányuló mozdulatokkal sepregesd ki innen is a lepedéket.Különös gonddal ápold a hátsó fogaidat, általában itt rakódik le a legtöbb lepedék.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Nem cseréled rendszeresen a fogkefédet

Legalább 3-4 havonta le kell cserélned a fogkefédet – gondolj bele, a kutatások szerint az átlagos fogkefén több mint 10 millió baktérium van! Az elhasznált kefe nem távolítja el megfelelően a lepedéket és a baktériumokat. Ha pedig beteg voltál, gyógyulás után az első dolgod legyen, hogy kidobod a fogkefédet, nehogy visszafertőzd magad. Nyugi, a leselejtezett fogkefét még ezerféleképpen felhasználhatod!

Csak a fogaiddal foglalkozol

A nyelveden is lerakódhatnak a baktériumok, így annak tisztítása is nagyon fontos!

Eközben a címlapon