LEHÚZÁS

Ne dőlj be! Esze­ment nyelv­ta­nu­lási mód­szer­rel verik át a ta­nu­ló­kat

Egy hónap alatt fo­lyé­kony ide­gen­nyelv­tu­dást ígér­nek a neten ke­ringő újabb ta­nu­lási mód­sze­rek. Nyelv­ta­ná­rok sze­rint nyil­ván­való át­ve­rés­ről van szó, ami in­kább tűnik bün­te­tő­jogi, mint ok­ta­tási ügy­nek.

Nyelvtanulás könnyen, olcsón, akciósan – újabb eszement nyelvtanulási módszer kering az interneten. A hirdetések szerint nyelvi kártyák segítségével ötször gyorsabban megy majd a tanulás, így harminc nap gyakorlás után folyékonyan beszélhetünk idegen nyelveket. Ráadásul a tudáshoz csökkentett áron juthatunk hozzá, 28 ezer helyett 17 ezer forintért...

A tanulásra szánt időt nem lehet megspórolni

Szakértők szerint azonban nem lehet csak kártyákból, és főleg rövid idő alatt nyelvet tanulni. Orbán Tamás némettanár szerint – aki gimnáziumban, nyelviskolában és cégeknél is oktat, valamint nemrégiben online nyelvtanulási oldalt indított – az online oktatással sok mindent meg lehet spórolni, de a tanulásra szánt időt nem.

A nyelvtanár szerint kizárt, hogy egy hónap tanulás után valaki folyékonyan beszéljen egy idegen nyelvet.

Ennyi idő alatt a biztos alapokat esetleg el lehet sajátítani – például szórend, fontosabb szavak – de hogy ki lehessen váltani egy hosszú tanfolyamot, az erősen kétséges

– véli a szakember.

Illusztráció
Illusztráció

Orbán Tamás szerint a cég állítása, hogy pár nap alatt 2-300 szót is meg lehet tanulni, hamis. Egy nap tíz-tizenöt szónál úgy sem vagyunk képesek többet elsajátítani, és ezeket is gyorsan elfelejtjük, hogy ha nem gyakoroljuk őket – hangsúlyozta a nyelvtanár.

Ugyanaz a hölgy más néven

A különleges módszert kínáló cég marketing igazgatóját a Kosár című fogyasztóvédelmi magazin stábja hiába kereste, nem találta. A posztot állítólag betöltő női munkatárs fényképe, amely a cég magyar nyelvű oldalán szerepel, nagyon úgy tűnik, csak reklámfotó. Ezt a feltételezést erősíti, hogy egy lengyel oldalon a képen látható hölgy más néven fut.

Eközben a címlapon

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is kiadott egy közleményt, melyben felhívják a figyelmet egy szintén a neten keringő csodamódszerre, ami  nem kevesebbet ígér, mint hogy naponta 30 percet kell csak használni a kapott nyelvkártyákat és négy hét múlva szabatosan tudnak beszélni bármilyen, általuk választott idegen nyelven – mindezt közel 18.000 Ft-ért cserébe. A Szövetség a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul a fogyasztók érdekében tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt.