OTTHONKA

Ne dobd ki a meggy­ma­got, el­ké­pesztő, mennyi min­denre hasz­nál­ha­tod!

Nálad is évek óta sze­mét­ben lan­dol­nak a magok? Jobb öt­le­tet mu­ta­tunk! Cso­dákra képes ez az ér­ték­te­len­nek tűnő, apró göm­böcske!
címkék:

Elkezdődött a meggyszezon, a meggyes sütik, befőttek, lekvárok ideje. Ha eddig kidobtad a meggymagot, ezután ne tedd - megmutatjuk, hogyan tudod felhasználni gyógyító hatásait, ha párnát készítesz belőle.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Segíti az alvást

A meggymagból készített párnát már a középkorban is használták, a népi gyógyászatban is ismert volt. Alvás közben felveszi a fej formáját, így tehermentesíti a nyakat, a vállat és a gerincet. De ha ülőpárnának használod, azzal is kíméled a gerinced, ráadásul serkenti az  alsó izmok vérkeringését, így frissen is tart. A meggymagoknak alapból is jó illatuk van, de ha csepegtetsz a párnára egy kis illóolajat, nyugodtabb éjszakád lesz. A párna masszírozó hatása ellazítja az izmaidat is.

2. Gyógyászati felhasználása

Emellett még számtalan módon felhasználhatod a  meggymagpárnát, ugyanis a magok kiválóan tartják a hőt. Lehűtve enyhítheted vele a fejfájást, használhatod borogatásként lázcsillapításnál, húzódásoknál, ficamoknál, rovarcsípés és viszketés enyhítésére, kisebb fokú égési sérülésekre, de kánikulában is nagyszerűen hűtheted vele magad. A magokból nem csapódik ki a pára, így nem hagy nedves foltot. A hűtést a fagyasztóban végezd, úgy, hogy műanyag zacskóba teszed a párnát.

Ha felmelegíted a párnát, akár 30 percig is tartja a hőt, így kiváló ágymelegítő is lehet belőle hideg éjszakákon. A meleg párna jótékonyan oldja a hasi görcsöket, enyhíti a fájdalmat. Sütőben és mikróban is felmelegítheted; sütőben 15-20 perc alatt, 100 fokon, mikróban 600W-on legfeljebb fél percig.

3. Így készítsd el

Nagyon egyszerűen elkészíthető a párna, csak a magokra és két téglalap alakú szövetre lesz hozzá szükséged. Erős anyagot válassz, farmert vagy vásznat, és lehetőség szerint kerüld a műszálas szöveteket.

  • Az összegyűjtött magokat alaposan mosd meg egy tálban; addig dörzsöld őket egymáshoz, míg minden gyümölcsrost eltűnik róluk.

    Eközben a címlapon
  • Utána lassú tűzön forrald őket 15 percig.

  • Mosd meg újra hideg vízben, kavargasd, dörzsöld össze őket.

  • Néhány öblítés után sütőben, vagy a napon szárítsd meg őket. Néha forgasd át, hogy egyenletesen száradjanak.

  • Ezután már csak össze kell varrnod a két téglalapot, amit a szövetből vágtál ki. Fordítsd őket egymással szembe, és varrd körbe a széleket. Hagyj egy lyukat, ahol majd betöltöd a magokat.

  • Lazán töltsd meg a magokkal a párnát.

Miután összevarrtad a lyukat, máris használhatod a párnádat. Tisztítása történhet mosógépben kímélő programon, de átöblítheted ecetes vízzel is.

címkék: