MANI

Ne dőlj be az át­ve­rés­nek! Hamis gyógy­sze­re­ket kí­nál­nak a neten

Ha­mi­sí­ta­nak tás­kát, ruhát, elekt­ro­ni­kai cik­ket és saj­nos ennél sok­kal ve­szé­lye­sebb dol­go­kat is. A kis, távol-ke­leti la­bo­rok ont­ják ma­guk­ból a hamis gyógy­sze­re­ket, ami­ből Ma­gyar­or­szágra is jut bőven.
  • Szerző: MZ/x

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a rendőrség speciális részlegei vállvetve harcolnak a sokszor gyomirtót, ólmot tartalmazó, hatóanyag nélküli, hamis gyógyszerek ellen.

Ennek ellenére – a dizájnerdrogokhoz hasonlóan – elárasztják Magyarországot a hamis készítmények és a semmit sem érő gyógyászati kiegészítők. Miért veszélyesek, hogyan ismerhető fel egy kamukészítmény, és kihez fordulhatunk, ha átvertek minket? Utánajártunk.

EZT OLVASTAD MÁR?
A gyógyszerhamisítás nagy üzlet, naponta hetvenmilliárd forintot költenek világszerte az emberek a jellemzően Kínában és Indiában gyártott készítményekre. Egy világméretű hatósági akcióból az is kiderült, hogy a gyógyszermaffia Magyarországon is sokat keres.

Hogyan működnek a hamisítók?

A külföldön bejelentett cégek úgy működnek, hogy keresnek egy olyan egészségügyi problémát, amely tömegeket érint. Általában ezeket csak műtéttel lehetne megoldani, ők mégis filléres megoldásokat kínálnak.  A honlapjukról pedig meg is lehet rendelni a termékeket.

Ilyen például a lábfejen keletkező bütyök, amely igen fájdalmas tud lenni. Ennek eltávolítására kínál „forradalmian új megoldást” egy külföldi domainnév alatt futó honlap.

A szokásos vevőcsalogató és meggyőző eszközök teljes tárházát felvonultatja: olvashatóak rajta pozitív fogyasztói visszajelzések, egy szakember tapasztalatai, vannak akciók és kedvezmények és egy felugró ablak is, ami folyamatosan mutatja, hogy éppen ki vásárol és honnan. 

A honlap igazán meggyőző, van magyar telefonszám és pénzvisszafizetési garancia is, így a legtöbb vásárlóban fel sem merül, hogy átverés is lehet. Gyanútlanul elutalják a termék árát, ám amikor megérkezik a csomag, jön a fekete leves. A bütyöktapasz vagy az eltüntető kötés ugyanis semmit sem ér. A vevők ilyenkor megpróbálhatják visszakérni a pénzüket – ám sikertelenül.

Eközben a címlapon

A legtöbb ilyen, az egészségünkkel apelláló kamuoldal mögött egy egész céghálózat működik. A terméket egy Kuala Lumpur-i cégtől rendeljük, a pénzt egy svájci számlára utaljuk, a csomagot Kínából adják fel, az ügyfélszolgálat ellátásával pedig egy magyar nyelvű ügyfélszolgálatot bíznak meg, de a gyártó végig ismeretlen marad.

Mit tegyünk?

  1. Mindenképp beszéljünk az orvosunkkal, mielőtt valamilyen étrendkiegészítőt vagy gyógyászati segédeszközt rendelnénk a neten.
  2. Online, főleg külföldről semmiképp ne rendeljünk semmilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt vagy gyógyászati segédeszközt, ha
  • a honlap ugyanazzal a tartalommal, ugyanazokkal a képekkel és ugyanazokkal a felhasználói véleményekkel, több más nyelven is megtalálható az interneten,
  • az oldal átböngészése után sem derül ki pontosan, hogy melyik cég hirdet és hol vannak helyileg,
  • az adott cégnek nincs hagyományos boltja is,
  • más oldalakon semmilyen egyéb információ nem található az adott termékről.
  1. Vegyük figyelembe vásárlás előtt, hogy a megfelelő engedéllyel rendelkező üzletekben kapott gyógyszerekért és segédeszközökért a gyártó, a nagykereskedő, a gyógyszerész és az orvos is vállalja az anyagi, szakmai és erkölcsi felelősséget.
  2. Ha gyanús honlapot találunk, jelezzük a NAV-nak vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, ha pedig hamisított gyógyszerre vagy segédeszközre bukkantunk, írjunk a hamisgyogyszer@ogyei.hu emailcímre.

A legkelendőbbek a nyugtatók és a szteroidok

Dr. Fitter András, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének docense szerint az internethasználók 4-6%-a rendelt már online hamis gyógyszert. Az emberek általában két okból vesznek a neten ilyesmit: mert olcsó és mert nem kell a recepttel bajlódni.

Az illegális online patikákban, apróhirdetési oldalakon a nyugtatók, a különböző szteroidok és a potencianövelők a legkelendőbbek.

Ezekkel a szerekkel pedig csak a legkisebb probléma az, hogy sokszor nincs bennük hatóanyag. De előfordulhat, hogy nem azt a hatóanyagot tartalmazza a megrendelt készítmény, amit feltüntettek, és ebben az esetben az nem várt kölcsönhatásba léphet a már szedett gyógyszerekkel.

rendőrség és a NAV közlése szerint Magyarországon több mint 100 000 hamis tablettát foglaltak le egy nemzetközi akció keretein belül, amely mindössze egy hétig tartott. A lefoglalt készítmények között főként fájdalomcsillapítók, epilepszia elleni készítmények, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek, potencianövelő tabletták vannak, de nagy mennyiségben kerültek elő étrend-kiegészítő szerek is. Ezen felül 125 millió forint értékben illegális orvosi eszközöket – például hamis fogászati készülékeket, implantátumokat, óvszereket, fecskendőket, kötszereket és tiltott sebészeti eszközöket – is lefoglaltak.