OLDALVONAL

Mil­li­ár­do­kat érnek a ko­rábbi NB I-es lé­gi­ó­sok

Em­lék­szel még rájuk, vagy itt nem is al­kot­tak túl sok ma­ra­dan­dót? Pár év múl­tán na­gyot dob­ban­tot­tak.
  • Szerző: vav

Ősszel a macedón Enisz Bardi spanyolországi remeklése jelezte: a magyar labdarúgó élvonalban is fel lehet készülni a világ élvonalára. A Levanténél befutott exújpesti középpályás után, télen újabb korábbi NB I-es légiósok szegődhetnek magasan jegyzett bajnokságba vagy csapatba. Esetükben voltak közbülső állomások is, de a klubjaink mintha ügyesebben nyúlnának a szép jövő előtt álló külföldi tehetségekhez, mint korábban, amikor a magyar pályákon százával játszottak a gyengébbnél gyengébb légiósok.

A összegyűjtötte a legfrissebb jó példákat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Zé Luís egy vagyonba kerül

A Videoton korábbi csatára, Zé Luís az angol Premier League-be tart.

Fotó: MTI

A most 26 éves futballistát a 2013/2014-es szezonban kölcsönkapta a Vidi a portugál Bragától (26 meccsen 9 gólt szerzett az NB I-ben), de már harmadik éve a Szpartak Moszkva légiósa. Ez idő alatt 1,1 millió euróról megötszörözte a becsült értékét.

A mostani vételára azt is messze felülmúlhatja: az oroszok 22,5 millió eurót (7 milliárd forint) kaszálhatnak érte a Brightontól.

Ramírezt a Fener vinné

A Ferencvárossal bajnoki címet is nyert ecuadori válogatott balhátvéd, Cristian Ramírez is az orosz Premjer-ligában dobbantva juthat előbbre.

Eközben a címlapon
Fotó: MTI

Az NB I-ben 71 meccsen 5 gólos, 23 éves játékos 2017 januárja óta az FK Krasznodart erősíti. A török sztárcsapat, a Fenerbahce most vélhetően az akkori 1,5 millió eurós (460 millió forint) vételárának a többszörösét utalhatja át érte.

Elez a Bundesligában

A Honvédban 2015 tavaszán 13 meccsen játszott az olasz Laziótól kölcsönkapott Josip Elez. A 23 éves horvát belső védő azóta megjárta a dán (Aarhus) és a horvát (Rijeka) bajnokságot, s közben megtízszerezte az akkori értékét. Most a német Bundesliga középcsapatának számító Hannover szerződtette.

"Er ist sehr ehrgeizig, kompromisslos im Zweikampf und hat eine starke Spieleröffnung!“ Josip #Elez wechselt vom... Közzétette: Hannover 96 – 2018. január 8.

A németek egyelőre csak kölcsönvették, de ha tavasszal legalább tíz meccsen szerepel új csapatában, akkor nyáron – sajtóhírek szerint – 3 millió euróért (930 millió forint) megvásárolják a játékjogát.

Mi van a magyarokkal?

A magyarok nemzetközi megítélése sajnos továbbra is rosszabb, mint a legtöbb külföldi labdarúgóé. Csak a fiataljaink kelendőek: a Haladás 17 éves tehetségére, Kiss Tamásra például BL-nyolcaddöntős klubok (Besiktas, Sahtar Donyeck) figyeltek föl; a szintén 17 esztendős Szoboszlai Dominik az osztrák Red Bull Salzburg első csapatánál kezdte meg a felkészülést; az Olaszország után Cipruson légióskodó 20 éves Sallai Rolandot az UEFA az 50 legtehetségesebb utánpótláskorú focista közé sorolta.