OLDALVONAL

Két­szer annyi­ért csi­nál­tak ki­eső­je­löl­tet, mint baj­no­kot az NB I-ben

Már csak a pénz tartja a deb­re­ceni kis­pa­don a por­tu­gál Le­o­nel Pon­test? A ma­gya­rok nem csak job­bak, ol­csób­bak is vol­tak.
  • Szerző: vav

Fel van adva a lecke a debreceni fociklub vezetőinek. Két lehetőségük van: Leonel Pontes méregdrága kirúgásával a hibájuk elismerése, vagy a rövid távú spórolással a kiesés veszélye.

Sokba kerülne Pontes menesztése
Sokba kerülne Pontes menesztése
Fotó: MTI
EZT OLVASTAD MÁR?

Keddre edzőváltást jósoltak Debrecenben, de az igazgatótanács elodázta a döntést. A Nemzeti Sport értesülése szerint azért, mert a portugál edzőnek és stábjának mintegy 260 millió forintot kellene fizetni, ha már tavasszal kirúgják őket. Egyezkedni meg nem hajlandóak, az utolsó eurócentig ragaszkodnak a jussukhoz.

Főhet tehát a fejük azoknak a vezetőknek, akik ilyen feltételekkel alkalmazták a külföldi szakembereket. Az edzők által kiválasztott légiósokról már nem is beszélve.

Az NB I legértékesebb focistája, Szuk (középen, pirosban) sem mutatott eddig sokat
Az NB I legértékesebb focistája, Szuk (középen, pirosban) sem mutatott eddig sokat
Fotó: MTI

Nyártól más lenne a helyzet. Egy kiszivárgott záradék értelmében végkielégítés nélkül meneszthetik Pontest, ha a csapat nem indulhat nemzetközi kupában. Ez a „veszély” tényleg nem fenyeget. Mégis kockázatos addig takarékoskodni, hiszen nagyobb az esély arra, hogy szégyenszemre kiesik az élvonalból a 21. század legeredményesebb magyar focicsapata. A 2000-es években 7 bajnoki címet arató DVSC-t 10 fordulóval a vége előtt csak 3 pont választja el a már kieső (11.) helyen álló Diósgyőrtől.

Zsíros fizetés, sovány teljesítmény

Ha a fenti összeget összevetjük Pontesék 2019 nyaráig szóló szerződésével, könnyen kikövetkeztethető a bérük. Ilyen esetekben az a gyakorlat, hogy egyoldalú felmondáskor a szerződésből hátralévő időszakra járó gázsi a végkielégítés összege. Vagyis az edző (két portugál segítőjével együtt?) 25-30 ezer eurót, azaz csaknem 8-10 millió forintot kaphat havonta.

Ha a teljesítménye Pontest, a fizetése a klubvezetőket minősíti: szégyentelenül sok pénz a magyar foci, hát még a jelenlegi Loki eredményeihez képest. De Pontes elődeihez képest is! A tavaly nyáron lemond(at)ott Kondás Elemér információink szerint még a bajnoki címei után sem kapott feleannyit, mint Pontes.

Eközben a címlapon
Mégsem Kondással volt a baj a Lokinál?
Mégsem Kondással volt a baj a Lokinál?
Fotó: MTI

Ráadásul, míg a portugál szinte minden kívánságát teljesítik (az igazolások terén is), Kondás idejében ez messze nem volt így. De az örök beugró Herczeg Andrásra is igaz: amennyivel olcsóbb, annyival jobb megoldás, mint a külföldről hozott „megváltók”.

Magyarok és külföldiek

Lassacskán leszűrhető egy tanulság: sehogy sem passzolnak a Debrecenhez a külföldi edzők. A cseh Miroslav Beránek 2007-ben bajnokságot nyert ugyan, de pár hónappal később már távozni kényszerült. Honfitársa, Zdenek Scasny kétéves szerződéséből 2011-ben csak bő 4 hónap lett, majd lemondott. A klub 7 bajnoki címéből 6-otnem külföldi, hanem a Supka Attila, Herczeg, Kondás trió hozott össze, egyenlő elosztásban.