MEDICINA

Nát­hás vagy, el­du­gult az orrod, ezt hasz­náld, hogy job­ban le­gyél

Az el­du­gult orron segít min­den, ami csíp. Gyógy­sze­rek vagy orr­csepp he­lyett in­kább nézz szét a kony­há­ban. Több olyan nö­vényt, házi szert is ta­lálsz, me­lyek­kel ha­tá­so­san ke­zel­he­ted a tü­ne­te­ket, irt­ha­tod ki a kór­oko­zó­kat. Akár pár­hu­za­mo­san is al­kal­maz­ha­tod őket. Máris mu­tat­juk, ho­gyan!

Ebben a változékony időben könnyű meghűlni. A vírusok, baktériumok is mindenhonnan leselkednek ránk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Akármilyen felső légúti nyavalyának esünk áldozatul, az orrunk dugul be elsőként. Kellemetlen tünet, mégse helyes verébre ágyúval lőni. Gyógyszerszedés, orrcsepp helyett érdemes kipróbálni a házi módszereket. Több ilyet is kikísérleteztek őseink, te is biztosan találsz köztük a számodra megfelelőt.

Hagymafélék

Szidjuk a hagymát, amiért pucolása közben megerednek a könnyeink.

Pedig milyen hasznos folyamat ez!

A bennük lévő csípős anyag a légutakba kerülve feloldja a váladékokat, így tisztítva természetes módon a járatokat. A vöröshagyma és a fokhagyma is mikrobaölő hatású.

Inhalálás: Forralj vizet, szórj bele egy fej apróra vágott vöröshagymát. Öt perc gyöngyöző forrás után zárd le, és hagyd hűlni. Mint gyerekkorodban a kamillával, most úgy gőzöld magad a hagymával. Teríts törölközőt a fejedre, és 5-10 percig lélegezd be a gyógyító illóolajokat. Még az elején tegyél félre belőle egy csészényit, és idd meg.

Fokhagyma kúra: Zúzz szét 1-2 gerezd fokhagymát, keverd össze mézzel, és edd meg. Naponta ismételd, míg ki nem tisztulsz tökéletesen.

Eközben a címlapon

Torma-bomba

A tormának is hasonló a hatása. Reszelj le egy kis darab tormát.

Tedd a nyelvedre, és forgasd át párszor. Mint a bomba, úgy robban a szádban! A vírus-és baktériumölő gőzök erőteljesen szétáradnak, és minden rejtett járatba eljutnak. Megindul a váladékozás, kitisztulnak a légutak. Néhány perc után köpd ki a tormát.

Fekete retek

Minden, ami csípi, irritálja a nyálkahártyádat, azt most segítségül hívhatod. A fekete retekről se feledkezz meg. Reszeld le, hagyd, hogy levet eresszen. Ezt keverd el mézzel és citrommal, majd idd meg. A torkodon végighaladva végez az összes betolakodó kórokozóval.

Almaecet

Az almaecetes kúrát önmagában is végezheted, de a többi házi gyógymód mellett is alkalmazhatod. Az almaecet fellazítja a váladékot, így könnyebben szabadulsz meg tőle.

2 dl meleg vízben keverj el 2 ek almaecetet és 1 tk mézet. Kúraszerűen 5 napig, naponta háromszor fogyaszd.

Inhalálás illóolajokkal

Az eukaliptusz, a borsmenta, a levendula is hatásos a légutak tisztításában. Tölts pár cseppet a szobai párologtatóba, hogy folyamatosan tisztítsa, fertőtlenítse a levegőt. A nedvesített levegő sokat segít a gyógyulásban. Még erőteljesebb lesz a hatás, ha forróvizes edénybe csepegtetve, fejedet letakarva lélegzed be a gyógyító gőzt.