RIPOSTER

Na­ponta 9 ma­gyar lábát kell am­pu­tálni

Évi több ezer em­bert nyo­mo­rít meg a cu­kor­be­teg­ség, pedig a szö­vőd­mé­nyek meg­előz­he­tők len­né­nek!

20 másodpercenként vágnak le egy lábat a világban a cukorbetegség szövődményei miatt, pedig ma már egyetlen amputációt sem lenne szabad emiatt elvégezni - állítja dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Az egyetem honlapján megjelent cikk szerint Magyarországon évente 3-4000 ember veszíti el így a lábát.

Hogyan vezethet amputációhoz a cukorbaj?

A cukorbetegség szövődményeként érszűkület vagy idegkárosodás (ún. neuropátia) alakulhat ki, ami miatt a betegek lábán könnyebben alakulnak ki sebek, vagy bizonyos területeken elhalnak az idegek, ami miatt nem is érzik, ha megsérülnek. A rossz keringés miatt ezek az apró, banális sebek annyira elfertőződhetnek, hogy a szövetek, sőt a csont is károsodik. Ekkor már csak az mentheti meg a beteg életét, ha levágják az ujját vagy akár az egész lábát.

Magyarországon 11 kórházban működik neuropátiás központ, ahová az orvosok továbbutalhatják a betegeket, így ezeknek a súlyos eseteknek a nagy része a professzor szerint megelőzhető lenne.

Nagyon fontos, hogy a betegek időben jussanak el az orvoshoz, hiszen ha már nem érzik a lábukat, akkor sokkal könnyebben sérülhetnek meg vagy szenvedhetnek balesetet: akár úgy is, hogy nem érzik pontosan a gázpedált a lábuk alatt, vagy otthon belelépnek valamibe, ami megsérti a talpukat. De egy elrontott körömvágás is vezethet végső soron tragédiához.