INSIDER

Ná­lunk biz­ton­sá­go­sab­bak a sza­ba­du­ló­szo­bák, mint Len­gyel­or­szág­ban

Gyá­szol egész Len­gyel­or­szág, mi­u­tán 5 szü­le­tés­na­pot ün­neplő ti­né­dzser lány halt meg egy sza­ba­du­ló­szo­bá­ban ke­let­ke­zett tűz miatt. A bel­ügy­mi­nisz­ter uta­sí­tást adott, hogy az egész or­szág­ban el­len­őriz­zék az ilyen szó­ra­ko­zó­he­lye­ket, és azon­nal tűz­vé­delmi ri­asz­tó­be­ren­de­zé­se­ket sze­rel­je­nek fel ott, ahol nin­cse­nek. 13 sza­ba­du­ló­szo­bát máris be­zár­tak Len­gyel­or­szág­ban.
Fotó: MTI

A utánanézett, milyenek a magyar szabályok, és megtudtuk: szigorúbbak, mint Lengyelországban, de itt is van veszély, főleg a kisebb helyeken.

EZT OLVASTAD MÁR?
„Nincs külön szabadulószobákra vonatkozó tűzvédelmi szabályzat, az általános tűzvédelmi szabályzat vonatkozik ezekre a létesítményekre is "

–tudtuk meg Dóka Imrétől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjétől. Hozzátette: egyéni tűzvédelmi tervet kell kialakítaniuk az üzemeltetőknek, amit a katasztrófavédelem szakemberei kell hogy jóváhagyjanak.A tűzvédelmi terv betartását gyakran ellenőrzik is, különös tekintettel a menekülőútvonalra. Kiemelte: a rendszeres ellenőrzések célja nem a bírságolás, hanem a biztonság.

Sajnos a magyarországi szabadulószobák közül is sokat kulcsra zárnak játék közben

– tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő üzemeltetőtől, aki elárult néhány kulisszatitkot a hasonló szobák működéséről lapunknak. A részletekről, és hogy mit érdemes tenni, ha veszély nélküli kalandra vágyunk, többet megtudhatsz a hétfői Ripost napilapból!