OTTHONKA

Ná­la­tok is ólmos a csap­víz? Itt vizs­gál­tat­ha­tod be!

A pa­lac­kos víz­nél sok­kal jobb meg­ol­dás csap­vi­zet inni, hi­szen ezzel nem ter­melsz sze­mét­he­gye­ket. De vajon meg­fe­lelő a mi­nő­sége annak a víz­nek, ami a csap­ból jön? Lehet, hogy ná­la­tok ve­szé­lyes a csap­víz? Ho­gyan tud­ha­tod ezt meg?

Egy 2017-es hatósági jelentés szerint Magyarországon a csapvíz 99-100 százalékban megfelel a mérési paramétereknek. De akkor vajon hogyan lehet, hogy más mérések szerint pedig akár egészségre káros ólmot és arzént is tartalmazhat?

Fotó: Piuxabay
Fotó: Piuxabay

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséhez összesen 62 500 vízmintát vizsgáltak meg a szakemberek, ezeket azonban a szolgáltatónál, vagy a rendszer egy távolabbi pontján vették, nem a csapoknál. Ennek az oka az, hogy a vízóra utáni vezeték-szakaszért a tulajdonos, és nem a közműszolgálató a felelős.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Igen ám, de arról kevesen tudnak, hogy – elsősorban az 1945 előtt épült - házak vezetékei már nincsenek valami jó állapotban, ezekből akár ólomszármazék, arzén, bróm, vagy nehézfémek oldódhatnak ki a vízbe, az egészségre káros mennyiségben. Az ólom esetében például literenként legfeljebb 10 mikrogramm az egészségügyi határérték, efölött káros lehet a víz, elsősorban a kismamák és a kisgyerekek veszélyeztetettek. A megoldás vezetékhálózat teljes cseréje lenne, a részmegoldások ugyanis ahelyett, hogy javítanák a helyzetet, még ronthatnak is rajta. Átmenetileg jók lehetnek a hatóságilag engedélyezett, az ólomvegyületeket is kiszűrő, minőségű vízszűrő készülékek is.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Ha tudni szeretnéd, milyen minőségű víz jön a csapból nálatok, használd ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kínált lehetőséget: 2020 március 31-ig ingyenesen bevizsgálják az ivóvizet: az akció részleteiről itt kaphatsz további információt. Jó, ha tudod, hogy az eddig beérkezett 2700 vízminta ötödében találtak eltérást, bár ezek kétharmadánál a csap rövid folyatása is elég volt ahhoz, hogy a vízminőség javuljon.