MEDICINA

Na­gyon dur­vát ál­lí­ta­nak a fog­or­vo­sok: ha­lá­los be­teg­ség múl­hat ezen az ap­ró­sá­gon

A rend­sze­res fog­mo­sás nem csak azért fon­tos, hogy meg­őrizd a fo­gaid ép­sé­gét. Akár ha­lá­los be­teg­sé­ge­ket is el­ke­rül­hetsz, ha úgy tisz­tí­tod a fo­ga­i­dat, ahogy kell!

A fogmosás nagyon fontos dolog, ám a legtöbben elfeledkeznek a megfelelő technikáról és a fogselyem használatáról. Pedig ezt sem kellene kihagyni, mert csak így lehet igazán hatékonyan eltávolítani a lepedéket, és megelőzni a fogkő kialakulását. A lepedék és a fogkő ugyanis tele van olyan baktériumokkal, amelyek elősegítik az ínygyulladás kialakulását. Ez pedig nem csak kellemetlen, hanem olyan súlyos problémákhoz is vezethet, mint a fogak elvesztése vagy hosszú távon akár a cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kialakulása.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Nem az a lényeg, hogy nagyon erősen dörzsöld a fogad a fogkefével, inkább az, hogy helyes technikával mosd. A fogkefe sörtéit körülbelül 45 fokos szögben illeszd a fogíny mellé. Mintha ki akarnád onnan seperni a baktériumokat, és végezz valódi, sepregető mozdulatot vele a fog hosszában, majd használj fogselymet is a fogközök tisztításához. Az elektromos fogkefével is így mosd a fogad – ez ráadásul hatékonyabb, mint a sima, kézi fogkefe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A fogkrémek egyik összetevője, a triklozán pedig, bár hatékony a fogínybetegségek elleni harcban, a kutatások szerint bizonyos koncentrációban akár ártalmas is lehet. Épp ezért érdemes olyan fogkrémet keresni, amely erőteljesen tisztít, ám mellőzi ezt a vitatott összetevőt.