INSIDER

Na­gyon durva dolog de­rült ki a nyári hét­vé­gék­ről

Itt a várva-várt eny­hü­lés, még­sem lé­le­gez­het­nek fel azok, akik­nek ele­gük volt az el­múlt napok 30-34 fokos hő­sé­gé­ből. Durva le­hű­lés ér­ke­zik, rá­adá­sul az elő­re­jel­zé­sek sze­rint nem csak a mos­tani, de szinte az összes nyári hét­vé­gére el­rom­lik az idő...

Jövő hét közepéig elköszönhetünk a nyártól: 34-ről 16 fokra esik vissza a nappali hőmérséklet – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Ráadásul a hétvégén legfeljebb 23 fokig emelkedik majd csak a hőmérő higanyszála, s legkorábban szerdán lehet újra 30 fok. Bár sokakat megterhelt az elmúlt napok kánikulája, az időjárás-felelős a kívánt lehűlést is túltolta.

Lehűlésből is megárt a sok

Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika meteogyógyásza azt mondja, a drasztikus lehűlés legalább olyan megterhelő lehet a szervezet számára, mint az elmúlt napok magas páratartalmú hősége. – Sokan küzdenek keringési problémákkal, a mostani időjárás-változás pedig azokat is figyelmeztetheti, akik eddig nem voltak tudatában, hogy ők is érintettek. Az extrém hőmérsékletesés fejfájással, szédüléssel, ízületi bántalmakkal járhat, s vérnyomás-ingadozással, illetve infarktusveszéllyel fenyeget – figyelmeztet a szakember, aki hozzáteszi:

a hűvös, viharos időben kíméljük a szervezetünket! Legalább egy-két napig pihenjünk, ne akarjuk azonnal bepótolni mindazokat a tennivalókat, amelyekre az elmúlt napok kánikulája miatt nem vállalkoztunk, mert az időjárás okozta megterhelés melletti plusz fizikai igénybevétel hatványozottan növelheti a szívinfarktus veszélyét!

– Érdemes kétszer is meggondolni, hogy ezekben a napokban autóba üljünk! Az időjárás okozta terhelés ugyanis az idegrendszerre is kihat. Nőhet a figyelmetlenség és az agresszió, ráadásul a várható csapadék és erős szél külön-külön is növelik a balesetveszélyt, nemhogy egyszerre! –közölte dr. Pintér Ferenc a -tal.

Nem csak erre a hétvégére romlik el az idő Eddig is szeszélyes volt a nyár, s a következő hetekben sem lesz ez másképp. Az előrejelzések szerint szinte minden vasárnap zápor és zivatar húzza keresztül a hétvégi szabadtéri programokat, akár strandolni szeretnénk, akár kirándulni… A koponyeg.hu 15 napos előrejelzése szerint esőre számíthatunk vasárnap és jövő hét végén is, míg az Időkép 30 napos prognózisa július első és második hétvégéjére is csapadékot jövendöl.

Eközben a címlapon

Dávid Mihály éves meteorológiai naptára augusztus összes vasárnapjára záport, illetve zivatart ír.  

Vajon milyen veszélyekkel járnak az egymást követő esős nyári hétvégék, s milyen megoldást javasol a pszichológus? Kiderül a pénteki napilapból. Keresd az újságárusoknál!