RIPOSTER

Na­gyobb bér­eme­lés jön a hon­véd­ség­nél

Az ere­de­ti­leg ter­ve­zett­nél ma­ga­sabb il­let­mény­eme­lést kap­nak a ka­to­nák és a hon­vé­delmi al­kal­ma­zot­tak - je­len­tette be a Hon­vé­delmi Mi­nisz­té­rium par­la­menti ál­lam­tit­kára szer­dai, bu­da­pesti saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó­ján.
  • Szerző: MTI

2015-ben döntött a kormány arról, hogy összesen 50 százalékkal emelik a katonák illetményét. Ennek utolsó 5 százaléka esedékes januárban.

Öt helyett most 7,4 százalékkal emelik a katonák illetményét

– közölte Németh Szilárd, hozzátéve: ez átlagosan 30 ezer forintos havi illetményemelést jelent.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Sulyok László

A honvédségnél dolgozó civilek, akik ez évtől egy új besorolásban honvédelmi alkalmazottakként dolgoznak, 4 év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztésben részesülnek. A most januártól esedékes 20 százalékos emelés iskolai végzettségtől függően, havonta átlagosan 39 200-74 100 forintos emelést jelent a honvédelmi alkalmazottak számára.

A honvédség által foglalkoztatott tanárok számára 45 300 és 79 300 forint közötti lehet az emelés mértéke. Ettől eltérhet azoké, akik többlet kötelezettséget vállalnak, így például, ha hadkötelezettséggel járó különleges jogrendet vezetnek be. Aki vállalja, hogy például tanárként segít kibertámadások leküzdésében, annak 63300 és 94300 forint közötti emelés jár – ismertette az államtitkár.

Fotó: Sulyok László

Németh Szilárd az intézkedéseket azzal indokolta, hogy vannak olyan új kihívások a világban, mint például a terrorizmus, a migráció vagy a kiberhadviselés, amelyekre válaszokat kell adni. Ehhez

arra van szükség, hogy egy erős, ütőképes hadsereget tudjanak építeni, amihez megfelelő emberek kellenek.

Az államtitkárt a hétre bejelentett ellenzéki megmozdulásokról is kérdezték. Németh Szilárd azt mondta, fontosnak tartja, hogy az emberek el tudják mondani véleményüket, akár tüntetésen is, viszont úgy látja, az ellenzék csak „balhét” akar csinálni, mindegy, mi történik a valóságban, mi lenne az ország érdeke.

Eközben a címlapon
„Céljuk, hogy megbuktassák a kormányt, és elérjék, májusban ne legyenek választások, amelyek arról fognak szólni, hogy beengedünk-e migránsokat vagy nem”

– vélekedett Németh Szilárd. Ugyanakkor hozzátette: a magyar emberek ezt nem fogadták el, „a magyar emberek nem kérnek Sorosból”, nem kérnek a magyar ellenzékből.