RIPOSTER

Nagy Ma­gyar Élel­mi­szer­bot­rány: A bolti el­adók is meg­döb­ben­tek!

To­vábbra is sok a kér­dő­jel a na­pok­ban ki­rob­bant ha­tal­mas élel­mi­szer­bot­ránnyal kap­cso­lat­ban, amibe még az RTL sztár­hír­adósa, Erős An­tó­nia is be­le­ke­ve­re­dett. A Ri­post vé­gig­járta azo­kat az üz­le­te­ket, ame­lyek­nek a pol­cain eddig ott so­ra­koz­tak az em­lí­tett cég ter­mé­kei...
  • Szerző: Doris

Megdöbbent eladók és továbbra is elérhető termékek - ezek fogadták a tudósítóját, amikor úgy döntöttünk, körbenézünk azokban az üzletekben, ahol eddig bárki leemelhette a polcról a minden idők egyik legnagyobb magyar élelmiszerbotrányába keveredett cég termékeit.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt mintegy 53 tonna lejárt szavatosságú, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termékre bukkantak az egyik budapesti cégnél. Sőt, később az is kiderült, hogy a cég a süteményeikbe töltött diót és mákot is hamisította, kölessel és szójával hígította a tölteléket. Sokáig csak találgatni lehetett, hogy mégis melyik cégről van szó, ám végül a tulajdonos saját maga fedte fel vállalkozását, méghozzá a Facebookon!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A botrányba később még Erős Antónia is belekeveredett, a cégvezető szerint ugyanis ő jelentette fel a reformélelmiszerekben utazó Dia-Wellnesst. Az RTL sztárhíradósa később egy hivatalos sajtóközleményben cáfolta az őt ért vádakat.

Ezek után kíváncsiak voltunk, vajon hány terméket vontak ki a forgalomból, ezért egy kisebb felfedezőútra indultunk Budapesten. Meglepetten tapasztaltuk, hogy a bio -és reformüzletekben dolgozók szinte semmit sem tudtak az óriási botrányról, polcaikon pedig továbbra is ott sorakoztak a cég logójával ellátott cukorhelyettesítők, lisztkeverékek, fagylaltporok vagyis a Pest Megyei Kormányhivatal visszahívási határozatában szereplő poralapú termékek.

"Semmilyen vizsgálat nem ért minket az elmúlt napokban, pedig a bioüzleteket különösen szigorúan ellenőrzik!"

- jelentette ki elcsodálkozva az egyik budai üzlet dolgozója. Polcaikon pedig valóban jelen voltak a vállalat által forgalmazott termékek.

Ezután felkerestünk egy nagy reformházat, ami a Corvin-negyednél található plázában nyitotta meg kapuit. Itt ugyanekkora megdöbbenés, és kisebb tanácstalanság fogadott minket, de állították, hogy semmilyen értesítést nem kaptak ellenőrzésről, és arra sem utasította őket senki, hogy bármelyik terméküket beszedjék a polcokról.

Eközben a címlapon
Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

Közben megkerestük telefonon az egyik legnagyobb diétás webshop tulajdonosát, aki elmondta hogy tőlük összesen 6 terméket hívtak vissza, igaz, ezek nem Dia-Wellness márkájúak voltak, de a gyártó cég egy és ugyanaz.

Az egyértelmű, hogy sok a kérdőjel és a találgatás a kirobbant botránnyal kapcsolatban, ám az mindenképp figyelemre méltó, hogy az egyik pékséghálózat üzleteiből augusztus elején eltűnt a cég egyik közkedvelt, szénhidrát csökkentett péksüteménye, és azóta sem kapható.

"Hirtelen, szinte egyik napról a másikra megszűnt a termék. Azt sajnos nem tudom, hogy miért, erről semmilyen tájékoztatást nem kaptunk."

- árulta el nekünk a pékségben dolgozó eladóhölgy.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon a Pest Megyei Kormányhivatal hogyan ellenőrzi, hogy minden lejárt illetve ellenőrizetlen eredetű terméket kivontak-e a forgalomból. Már felvettük velük a kapcsolatot, amint közlik velünk álláspontjukat, azonnal közzétesszük.