MAMAKLUB

Nagy kér­dés a szü­lők­nek: mi­kor­tól lehet egy gye­re­ket egye­dül hagyni

Amíg ki­csik a gye­re­kek, a szü­lők már a puszta gon­do­latra is ide­ge­sek lesz­nek - pedig eljön az az idő, ami­kor egy­szer-egy­szer egye­dül kell hagyni ott­hon a srá­co­kat. De vajon mikor lehet ezt elő­ször meg­pró­bálni?

8 éves kor alatt semmiképpen sem ajánlatos egyedül hagyni otthon egy gyereket, de még akkor is sok mindent végig kell gondolni, amikor eljön ez az életkor. Jó, ha tudod, mennyire megbízható a gyereked, milyen biztonságos környéken laktok, és van-e a közvetlen közelben egy olyan rokon vagy szomszéd, akihez vész esetén fordulhat a csemete.Ha ezek a feltételek nincsenek meg, akkor nyugodtan térj el az általános szabályoktól, és várj, amíg a gyerek kicsit idősebb nem lesz.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Az általános szabály szerint a gyerekek először 8 éves koruk körül maradhatnak otthon, de akkor is csak egy-másfél órára, és napközben, vagy legkésőbb kora este. 11 éves kor után ennek a kétszeresére is egyedül maradhatnak otthon, 13 éves kor után pedig ennél is hosszabban, de éjszakára még mindig nem szabad őket otthon hagyni. Erre csak 16 éves kor körül válnak alkalmassá, ezután pedig akár két éjszakát is eltölthetnek egyedül otthon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fontos, hogy a gyerek pontosan, fejből tudja a teljes nevét, címét és telefonszámát, amikor először marad otthon egyedül. Írj össze neki egy listát azokról a számokról, amelyeket vészhelyzetben hívhat – ebben legyen benne a mentők, a rendőrség, a tűzoltók száma éppen úgy, mint a sajátod, illetve a szomszédoké és a legközelebb lakó rokonoké, ismerősöké. A legjobb, ha a megbízható szomszédod is tudja, hogy a gyerek egyedül van otthon, másnak azonban ne nagyon hangoztasd, és főleg a közösségi médiában ne oszd meg.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Tanítsd meg a gyereknek, mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem, ha nem vagy otthon. Nevezz meg egy megbízható szomszédot, akihez baj esetén átmehet, de azt is tanítsd meg neki, hogy ezen kívül más lakásába ne menjen be – még a szomszédokéba sem. Ne hagyja, hogy más elhívja, elcsalja otthonról. Kérd meg, hogy csukja be az ajtót és az ablakot, amíg nem vagy otthon, és hívd fel többször is, amíg egyedül van.