RIPOSTER

Nagy az öröm: Száz­éves épü­le­tet kap vissza Bu­da­pest!

A fő­vá­ros egyik leg­na­gyobb mű­szaki em­léke a Jó­zsef te­le­fon­köz­pont pa­lo­tája a Hor­váth Mi­hály téren. Az im­po­záns épü­let 2007 óta üre­sen áll, de most új életre kel!

Tíz éve üresen áll egy csodás, szecessziós épület Budapest szívéven, ám most úgy tűnik: gazdára talált! A Baross utca melletti Horváth Mihály téren évek óta kint volt az eladó tábla a régi telefonközpont homlokzatán, ám a napokban lekerült a felirat, és megjelentek a munkások is a romos épületben.

EZT OLVASTAD MÁR?
Minden nap erre sétáltatom a kutyát, feltűnt, hogy teherautó és betonkeverő áll a ház mellett. Az egyik kőműves azt mondta, hogy szállodának építik át. Bízom benne, hogy a százéves homlokzatot legalább megtartják

- mondta a -nak egy 8. kerületi lakos.

Lapunk megtudta, hogy az egykori telefonközpont jelenleg egy gazdag egyiptomi vállalkozás tulajdonában van, amely felújítás után valóban  apartmanokat és szállodát álmodott az épületbe. Hogy mikorra készül el teljesen a környék legmagasabb háza, még nem tudni. Mindenesetre a helyieknek is öröm, hogy újra visszakaphat a város egy nagy múltú épületet.

Ray Rezső tervei szerint 1914-re épült fel Budapest második távbeszélő központ épülete, bár műszaki berendezésével csak 1917-re készültek el. Az első a terézvárosi volt, ami most Merkúr Palota néven ismert. Amikor ott az előfizetők száma meghaladta a 21 ezret, nem halogathatták tovább az új központ felépítését. A József telefonközpontot 15 ezer előfizető ellátására tervezték, természetesen összekapcsolták a Teréz központtal is.