INSIDER

Nagy a baj, újabb nem várt fej­le­ményt kö­zöl­tek a Du­ná­ról

Ez pedig a men­tési mun­ká­la­to­kat is be­fo­lyá­sol­hatja. De nem csak a Dunán van prob­léma.
  • Szerző: Ripost
Fotó: Sulyok László

Néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak a Duna budapesti szakaszán csütörtök délutánig - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel. Ez azért is probléma, mert a magas vízállás miatt a Hableány úszódarus kiemelésérenincs lehetőség.Közleményük szerint az országban csaknem 670 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.A Duna bajor és osztrák szakaszán észlelt, a hirtelen hóolvadás okozta vízszintemelkedés a hazai szakaszon nagyobb mértékben jelentkezik, így Budapesten csütörtök délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű.

Budapestnél a déli vízállás 451 centiméter volt, ami 137 centiméter csökkenést jelent a múlt szombati tetőző szinthez (588 centiméter) képest. 400 centiméter alá jövő hét kedden csökkenhet a vízszint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Zagyván, a Berettyón és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatók az elsőfokú szint feletti vízállások. A Tisza vízgyűjtőjének felső részein néhány napig még folytatódik az esős idő, de számottevőbb csapadék csak a Körösök részvízgyűjtőin valószínű. Ennek hatására a Körösökön újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőzés sehol nem közelíti meg az elsőfokú árvízvédelmi szintet. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, Szegednél a folyó a rakpart szintje (560 centiméter) felett van.