RIPOSTER

Nagy a baj: to­vábbra is árul­ják eze­ket a be­til­tott sze­re­ket itt­hon

Öt­féle ve­szé­lyes po­ten­cia­nö­ve­lőt vont ki azon­nali ha­tállyal a ma­gyar pi­ac­ról a Nébih. Ám hiába a szi­gorú fel­lé­pés, ma­gyar nyelvű in­ter­ne­tes ol­da­la­kon még min­dig kap­ha­tóak a til­tó­lis­tás ter­mé­kek. Az or­szá­got el­áraszt­ják a ha­sonló il­le­gá­lis sze­rek: az el­múlt pár hó­nap­ban 18 kü­lön­böző po­ten­cia­nö­ve­lőt til­tot­tak be.
  • Szerző: Ripost

Horse Power, XXL Powering Emperor, 69 For Man, Gin Fizz és Pertinax 3 in 1 – hangzatos nevű potencianövelők, melyek a vágyfokozást ígérő összetevőkön túl nem engedélyezett gyógyszerhatóanyagokat is tartalmaznak. Ezt derítette ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata. A szildenafil és a tadalafil hatóanyagok olyannyira komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, hogy a belőlük készült gyógyszerek kizárólag receptre adhatóak ki, orvosi felügyelet nélküli alkalmazásuk kifejezetten veszélyes lehet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem véletlen a hatóság szigorúan fellépése: nem úgy, mint sok mást, a fenti potencianövelőket minőség-megőrzési időre és gyártási tételazonosítóra tekintet nélkül kivonta a forgalomból. A Nébih felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy a fenti termékek forgalmazása tilos, a lakosságtól azt kéri, hogy aki kereskedelmi forgalomban látja ezeket a készítményeket, hívja az ingyenes 06 80 263 244-es telefonszámot.

Több helyen is kaphatók még

A percek alatt talált olyan magyar nyelvű internetes oldalakat, ahol kaphatóak a tiltólistás termékek. A kapszulacenter.hu egy nappal később is büszkén hirdette, hogy náluk raktáron van a Horse Power és rendelhető is. Az emag piacterén találtuk meg a XXL Powering Emperort. A nyolc kapszulát tartalmazó doboz forgalmazójaként az Angel Sexshopot jelölte meg az online bolt. A Gin Fizzt a szegedi címmel rendelkező szexshopping.hu-n tehető a virtuális kosárba. A saját megfogalmazása szerint minőségi étrend-kiegészítőket kínáló Király GyógynövényShopban bukkantunk rá a szintén betiltott Petrinax 3 in 1 nevű potencianövelőre. Úgy tűnik, a betiltott 69 For Man ugyanazzal a csomagolással, ám 69 For Men elnevezéssel is kapható az interneten. Észrevételünket jeleztük a Nébih felé, hogy megtudjuk, a két termék egy betű eltéréssel ugyanaz a betiltott potencianövelő vagy sem. A hatóság későbbre ígért választ.

Vissza kell venni a vásárlóktól

A hatóság eddig 1100 darabnál is több kifogásolt potencianövelőt foglalt le, mintegy 6 millió forint értékben. Ugyanakkor sok termék lehet még a vásárlóknál. Megkeresésünkre a Nébih közölte:

Eközben a címlapon
„A termékeket az érintett forgalmazóknak a fogyasztóktól is vissza kell hívniuk, így a vásárlás helyén vissza kell azokat venniük a vásárlóktól.”

Az ötféle kifogásolt potencianövelő közül két terméket is ugyanahhoz a szlovák forgalmazóhoz köthető, de szerepel a listán két angol, illetve egy budapesti cég is. A Nébih hangsúlyozta, a cégekkel szemben még tart az eljárás, nem kizárt, hogy a tiltással és lefoglalással járó veszteségen túl súlyos bírsággal is sújtják a forgalmazókat. Sőt, a magyar hivatal az észlelt veszélyről értesíti a nemzetközi társszerveket is, így várhatóan ezeket a termékeket külföldön is ellenőrzik, szükség esetén pedig más országokban is betiltják.

Egy év alatt 18 potencianövelővel volt gond

A Nébih jogsértésekkel foglalkozó listájára egy év alatt 18-féle potencianövelő került fel. A most talált öt tétel mellett idén januárban az Eroton, tavaly novemberben a Maraton Extra és a Herkules fantázianevű potencianövelőket vonták ki – szintén szildenafil és tadalafil gyógyszerhatóanyag miatt. 2018 októberében további nyolc termékben találtak gyógyszerhatóanyagokat, így többek közt a Green Snake Fortéban, a Virility Max Plusban, a My Toolban, a Gold Powerben, a Tornadóban és a BoomBooomban. Tavaly júniusban pedig egy raktárban találtak 60 ezer doboznyi eredet-megjelölés és nyomon követhetőség nélküli étrend-kiegészítőt, melyek között ötféle potencianövelő is szerepelt.

A Nébih azt tanácsolja a vevőknek, hogy a legbiztonságosabb, ha a potencianövelő termékek vásárlását megelőzően a kezelőorvossal konzultálnak és csak orvos által javasolt készítményt vásárolnak.