KÜLFÖLD

Egy muszlim nő miatt nem látogathatja beteg lányát egy bécsi férfi

Egy 23 éves gyógyíthatatlan beteg lány került kórházba Bécsben, de édesapja nem látogathatta meg, mert egy muszlim nő is volt a kórteremben, aki megtiltotta a férfi jelenlétet. A végén még az aggódó édesapát vezettették ki...
címkék:
  • Szerző: WM

Az osztrák Salfenauer családdal olyan történt, ami mindenkit megdöbbentett. Az édesapa elkeseredettségében az osztrák sajtóhoz fordult, a Kronen Zeitung meg is írta a történetüket. A család 23 éves lánya szklerózis multiplexben szenved, és bekerült egy kutatóprogramba, ami azzal jár együtt, hogy félévente egy éjszakát a bécsi kórházban kell töltenie. A kezelés lényege, hogy a lány gyógyszereit 24 órán át infúzióval adják. Ennek azonban életveszélyes következményei is lehetnek, ezért a beteg nőt a szülei minden alkalommal elkísérik. 

Ez egy szörnyű betegség, ott támogatjuk a lányunkat, ahol csak tudjuk...

- mesélte az osztrák lapnak Robert Salfenauer. A beteg nőnek pár nappal ezelőtt ismét be kellett vonulnia kezelésre. Most azonban olyan dolog történt a családdal, amit nem tudnak feldolgozni.

Határvonalat szabtak az apának

Mielőtt a beteg elfoglalhatta volna a szobáját, a kórházi személyzet előre szólt nekik, hogy a kórterem belső ágyán fekszik egy - vallási okokból - teljesen eltakart testű muszlim nő, aki nem szeretné, hogy férfiak is bemenjenek a szobába. Az ápoló azt kérte az aggódó apától, hogy ha bemegy a szobába az első ágynál ne menjen tovább.

Ezzel lényegében megtiltották, hogy a lányom ágyához menjek...

- panaszkodott az 56 éves családfő. Az apa először tartotta magát a kéréshez, de észrevette, hogy a muszlim nő egy paravánnal el van szeparálva, ezért közelebb ment lányához. Igen ám, de a bevándorló nő meghallotta a férfihangot, és azonnal sikítani kezdett, szidalmazva az édesapát.

Azt kérdezte, hogy mit keresek én itt, és követelte, hogy azonnal tűnjek el. Õ döntötte el, hogy ki lehet a kórteremben és ki nem...

folytatta Robert Salfenauer. A szülők jobbnak látták, ha visszavonulnak a váróterembe. Nem sokkal később jött egy doktornő egy biztonsági emberrel, és felszólították az édesapát, hogy azonnal hagyja el a régi, nagy hírű bécsi kórházat. A megdöbbent férfit a biztonsági őr egészen a kijáratig kísérte.

Kidobtak. 56 éves vagyok, de ilyen még soha nem történt velem...

- kesergett az apa, aki elnézést kért, ha valakinek gorombán szólt vissza, de szerinte ez a stressz következtében érthető. 

Teljesen el voltunk borzadva, hogy egy ilyen radikális közösség döntheti el, hogy mi, bécsiek miként viselkedhetünk Bécsben. Egy teljes testét elfedő muszlim nő döntheti el, hogy meglátogathatom-e a lányomat a kórházban: A radikalizmus minden formáját el kell utasítanunk.

- vélekedett Robert. A család azt sem értette, hogy egy nyilvános bécsi kórházban hogyan viselhetett a muszlim nő nikábot, az arcot eltakaró öltözet ugyanis több hónapja tiltott Ausztriában. Az édesapa azt szeretné, ha kimondanák, hogy eddig engednek és nem tovább

Mi mindenkinek szívesen segítünk, mint ahogy már meg is mutattuk. A menekülteknek is segítettünk, de nem engedhetjük, hogy elnyomjanak minket. Ez tolerálhatatlan...

A kórház közben reagált a család által benyújtott panaszra. Azt ígérték, hogy ki fogják vizsgálni az esetet, addig azonban további információval nem szolgálhatnak. 

címkék:
És ezeket olvastad már?