KÜLFÖLD

Mun­ká­hoz lát­tak az atom­ka­taszt­rófa hely­szí­nén, év­ti­ze­dekre a meg­ol­dás

El­kezd­ték ki­emelni a fű­tő­anya­got a fu­kus­imai atom­erő­mű­nél, a 2011-ben meg­ron­gá­ló­dott atom­re­ak­to­rok egyi­ké­ből. A ka­taszt­rófa során ke­let­ke­zett károk hely­re­ál­lí­tása több év­ti­ze­dig is el­tart­hat.
  • Szerző: Ripost

Nekikezdtek a fűtőanyag kiemelésének a Fukusima I. atomerőműben az egyik sérült reaktornál – tájékoztatott az erőművet működtető TEPCO energetikai vállalat.

A tájékoztató szerint a hármas reaktornál lévő medencében összesen 566 fűtőrúd található, ezekből 512 elhasználódott. A tervek szerint az összes fűtőrúd kiemelése mintegy két évig is eltarthat.

EZT OLVASTAD MÁR?

A Japánban található Fukusimában még 2011 március 11-én történt atomkatasztrófa, mikor a szigetország északi részét földrengés rázta meg, majd azt követően szökőár keletkezett. A létesítmény 3 reaktorában magolvadás történt, amely során a fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton edényét. Azóta a sérült reaktorokat folyamatosan hűtik. A keletkezett károk helyreállítása 40 évig is eltarthat majd. A katasztrófa után 140 ezer embert kellett evakuálni a környékről.