SIKER PÉNZ CSILLOGÁS

Nézz körül: Tíz­mil­liók lóg­hat­nak a fa­la­i­don!

A fenti cím Eleni Ko­rani, az Ernst Ga­lé­ria tu­laj­do­nosa sze­rint ki­csit sem bul­vá­ros túl­zás, hi­szen tény­leg nem tud­hat­juk, hogy az év­ti­ze­de­ken át una­lo­mig né­zett fest­mény a nagy­mama ágya fö­lött, mennyit is ér azon túl, hogy re­me­kül ta­karja a fali re­pe­dést.
  • Szerző: Buster

Az elismert műkincskereskedő Eleni Korani példákkal is alá tudja támasztani, miért kell minden esetben szakértőhöz fordulnunk, ha nem tudjuk eldönteni, mi is van a birtokunkban.

Ez a Czóbel Béla festmény 104 év után került elő egy bérház lakásából...
Ez a Czóbel Béla festmény 104 év után került elő egy bérház lakásából...
Fotó: Szabolcs László

"Az egyik emlékezetes esetem Ferenczy Károly, Lóitatás című képéhez fűződik. A képet nyolcvan éven át senki sem látta, mígnem felbukkant egy aukción. A tulajdonos, akkor fogott gyanút, amikor abban az évben  rengeteget hallott a művész kiállításáról. Az árverésen tizenkétmillióról indult a licit és maximum harmincmillióra becsülték. Végül nyolcannégymillióért vásároltuk meg.

EZT OLVASTAD MÁR?
A kép ma bőven százmillió forint fölötti értéket képvisel”

- mesélte a -nak az Ernst Galéria vezetője, aki egy másik meghökkentő sztorin keresztül is érzékelteti, milyen kincseket rejthet egy-egy polgári lakás.

A Birkózókat egy ingatlankereskedő szúrta ki...
A Birkózókat egy ingatlankereskedő szúrta ki...

"Néhány éve, gyakorlatilag a teljes szakma leesett állal állt Tihanyi Lajos, Birkózok című képe előtt, hiszen a létezéséről sem tudtunk. A kép három rajztanulmányban létezett, de a festményről nem voltak feljegyzések, pedig Tihanyi igen pontos listát vezetett az alkotásairól. A festményre egyébként egy ingatlanokkal foglalkozó hölgy figyelt fel egy adásvétel kapcsán és megvásárolta a tulajdonostól.Fogalmam sincs, hogy ő mennyit adott érte, ezért nem is bocsátkoznék az értékének meghatározásába, de én elég sokat fizettem érte”

- mondta lapunknak Eleni, aki szeptember 14-én tárlatot vezet a Magyar Nemzeti Galériában, ahol az érdeklődők a Múzeum Plusz keretein belül az ő sajátos szemüvegén keresztül nyerhetnek bepillantást a magyar avantgard művészet kulisszái mögé.

A nem mindennapi tárlatvezetés közben, olyan titkokat tudhat meg a rejtélyekkel teli műkincskereskedő világról, amiket sosem gondolt volna...  

Eközben a címlapon