Rekop

Mű­anyag­po­hár kontra vö­rö­siszap: ez ki­verte a biz­to­sí­té­kot!

Rekop György (hu­mo­rista, TrollFoci) írása a ri­post.hu-nak. Blog­ge­rün­ket ez­út­tal a kö­zel­múlt két bí­ró­sági íté­lete hozta ki a sod­rá­ból.

Nem telik el úgy hét, hogy ne történjen olyan dolog, ami miatt ne dobnám el a nem létező hajamat. Ami most rálépett a pumpára, az a „pohár kontra vörösiszap”-dolog.

(Fotó: Keller Mátyás)
(Fotó: Keller Mátyás)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lehet, hogy van olyan, aki most nem érti, miről beszélek, ezért röviden leírom. 2015. szeptember 4-én volt az ominózus nulla-nullás magyar-román meccs, ami alatt és után történt, ami történt. Volt egy incidens, ahol is egy szurkoló műanyagpoharat dobott a rendőrök felé. 3 év letöltendőt kapott.

Az indoklás az volt – ez a kedvenc részem a jogban: a HA –, hogy a mozdulat mit okozhatott volna, ha… 3 év az Azkabanban, dementorok között…

Műanyagpoharat dobott feléjük (Fotó: MTI fotó)
Műanyagpoharat dobott feléjük (Fotó: MTI fotó)

2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. Tíz ember meghalt, a sérültek száma több mint 150, és a Torna-patak teljes élővilágát kipusztították.

Borzalmas kárt okozott a vörösiszap (Fotó: MTI fotó)
Borzalmas kárt okozott a vörösiszap (Fotó: MTI fotó)

A magyar kormánynak összesen 38 milliárd forintba került a vörösiszap-katasztrófát követő károk helyreállítása, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemek helyreállítása emésztett fel. Bűncselekmény hiányában senkit sem vontak felelősségre.

A mérleg egyik serpenyőjében 10 emberélet, a másikban egy szaros műanyagpohár! És a pohár a nehezebb. Ez hogy lehet? Ezt miért lehet megcsinálni a XXI. században, Európában?

Eközben a címlapon
No comment! Közzétette: TrollFoci – 2016. január 28.

Persze költői kérdések sokaságát tehetem most fel. Nyugodtan gyűjtsünk biometrikus adatokat a szurkolókról, mert ők sokkal veszélyesebbek a társadalomra, hisz bárkit megdobálnak műanyagpoharakkal! Milyen szerencséje van Stohl Andrásnak, hogy bekokainozva ütötte el az öreget, mert ha műanyagpohárral dobálja meg bedrogozva, az 6 év…

Ez hogy lehetséges? (Fotó: Keller Mátyás)
Ez hogy lehetséges? (Fotó: Keller Mátyás)
Fotó: Keller Mátyás

Persze tudom, hogy a futballszurkolók sem szentek, és nem is akarom őket védeni, de egész egyszerűen nem értem, hogy lehet ennyire durván szembemenni a társadalmi normákkal és a keresztény értékrenddel. Kérdem én: az állam ezek után hogyan akarja betartatni a törvényeket? Ez a társadalomnak is üzenet, és elég negatív üzenet.

De mindegy, én nem szólok bele, csak elmondtam a véleményem. Nálam ez most nagyon durván kiverte a biztosítékot, és tudom, hogy másoknál is…