RIPOSTER

MSZP-kö­zeli cé­gek­nél tűnt el 11 mil­li­árd fo­rint! Bot­ká­hoz ve­zet­nek a szá­lak

El­ké­pesztő bűn­ügy tár­gya­lá­sát tar­tot­ták meg nem­rég. A meg­lo­pott kis­vál­lal­ko­zók pénze min­den va­ló­szí­nű­ség sze­rint MSZP-kö­zeli cé­gek­hez ván­do­rolt. Az MSZP mi­nisz­ter­el­nök­je­lölt­jé­hez ve­zet­nek a szá­lak.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Több száz kisvállalkozót tett tönkre az építkezési projektekkel foglalkozó Szeviép évekkel ezelőtti bedőlése, derítette fel az Origo.

A büntetőügy napjainkban is zajlik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A károsultakat képviselő ügyvéd szerint a több mint 11 milliárdos tartozást maga után hagyó vállalkozás központi szerepet tölthetett be az MSZP finanszírozásában.

A cég az alvállalkozók segítségével tolhatta ki a pénzeket Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő sofőrjének. Botka László egyébként a mai napig egy önkormányzati cég élén tartja Ujhelyi volt sofőrjét, akin keresztül eltűnt a pénz egy jelentős része.

A cég 379 partnerének tartozott 11 milliárd forinttal. Ezen vállalkozások többsége a tartozások miatt megszűnt.

Minden ment az MSZP-hez?

Az alvállalkozókat képviselő Szabó Bálint szerint az eltűnt milliárdok az MSZP pártkasszájában végezték. A Szeviép Zrt. károsult alvállalkozóinak képviselője azt mondta: az építőipari cég milliárdokat nem fizetett ki az alvállalkozóinak több nagy beruházás során, eközben kölcsönökkel segítette az anyacéghez tartozó kisebb cégeit, többek között azt, ahol Ujhelyi István szocialista politikus egykori sofőrje volt az igazgató.  

2008-tól egészen a 2010-es országgyűlési választásig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendekkel összességében mintegy félmilliárd forintot talicskáztak ki ebből a cégcsoportból” – mondta az ügyvéd.

A jogász elmondta, a vádiratban szereplő két vádpont, nevezetesen hogy 2008 közepétől egészen a 2010-es választások másnapjáig

Eközben a címlapon
heti-havi rendszerességgel 1–20 milliós tételek kerültek Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő volt sofőrjének, Báló Tamásnak a cégéhez, a Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-hez, összességében fél milliárd forint értékben.

Báló Tamás jelenleg a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának a vezetője.

Ők sefteltek, Botka avatott

Szegeden a villamostól kezdve a fürdőig mindent ez a cég épített, benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében, a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is. 

Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát, és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését. Felvételek bizonyítják azt is, hogy Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is a Szeviép érdekeinek érvényesülését segítette egy ingatlancsere kapcsán. 

Az ügyvéd szerint teljesen egyértelmű, hogy Szegeden burkolt és tiltott pártfinanszírozás valósult meg. „Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép-cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz vándoroltak, elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz.” – jelentette ki

címkék: