KÜLFÖLD

Élet a ro­mo­kon: Mo­szul el­pusz­tít­ha­tat­lan

Irak má­so­dik leg­na­gyobb vá­ro­sá­ban szün­te­le­nül szól­nak a fegy­ve­rek, az Isz­lám Állam ugyan egyre ki­sebb te­rü­le­ten, de még min­dig tartja magát.
  • Szerző: KF

Míg a városban folynak a harcok, Moszul közelében, a menekülttáborokban több ezer civil próbálja folytatni életét – amely lényegesen jobb, mint az utóbbi években az otthonában volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP
Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014 nyara óta tartja uralma alatt a várost, ami most már nagyrészt romokban hever, és még mindig több százezer rettegő civil él benne. Az októberben kezdődött ostrom óta 255 ezren menekültek el, sokan a közeli menekülttáborokban kaptak átmeneti otthont. Csak múlt héten 32 ezren hagyták el Moszult, magukkal cipelve mindent, ami menthető. A táborokban a lakosok kapnak enni, mindig van egy matrac, ahova a takarójukkal ledőlhetnek, fürödhetnek, borotválkozhatnak, van, aki a gyerekre figyel és orvosok vizsgálnak meg mindenkit.

A városban rekedt lakosokat mindennap életveszély fenyegeti: a sarokba szorított terroristák senkit sem kímélnek, és az iraki hadsereg, valamint az amerikai vezetésű koalíció is nehézfegyverekre váltott. A harcok egyre több civil áldozatot követelnek, a légicsapások elől csak a terroristák tudnak elmenekülni földalatti rejtekhelyeikre. A dzsihádisták gyakran élő pajzskánt használják a lakosokat, máskor pedig a civilek körében tesztelik a robbanóanyagokat.

Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP
Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP

A humanitárius szervezetek már többször is figyelmeztették az ostromlókat, hogy próbálják védeni a civil életeket, de

Eközben a címlapon

a Moszulért folytatott harc minden eddiginél kegyetlenebbé vált...