kulcsár edina
Végre itt a cseresznye, gyerekek és felnõttek kedvence! A legfinomabb persze nyersen, magában, de a cseresznyés lepény is régen várt édesség. Megsütni nem probléma, igazán öröm. Na de a gyümölcs kimagozása! Csak az ne tartana olyan gyötrelmesen sokáig! Íme egy új módszer!
Reggelire eszel egy tál cseresznyét? Nem probléma a bekapott szemeket a fogaiddal kimagozni, a magot kiköpni.
Ám ha például cseresznyés lepényt szeretnél sütni, akkor igen nagy mennyiségben kell megtisztítani a gyümölcsöt. Számos eszközt ki lehet próbálni segítségképpen ehhez az időrabló művelethez. Az utolsó ötlettel ellenben csomó időt megspórolsz.
Ez a leggyorsabb módja a cseresznye és a meggy egyenkénti magozásának.
Van, aki akkurátusan félbevágja a cseresznyét, és kiszabadítja a magját.
Nos, ez tart legtovább, - igaz, gyönyörű lesz.
Távolítsd el a gyümölcs szárát. A helyén lévő lyukon hatolj be a gyümölcs húsába. Amikor rátalálsz a magra, egy határozott mozdulattal nyomd ki a másik oldalon.
Fektesd a cseresznyét a vágódeszkára. A konyhakés lapját helyezd rá. Ököllel vágj rá egy kicsit a kés tetejére. Ettől a gyümölcs bőre megreped, húsa szétnyílik, könnyedén eltávolíthatod a magot. Ezt a megoldást akkor válaszd, ha nem baj, ha a cseresznye nem marad tökéletesen ép.
Ez is az előző, préselős módszer elvén működik, csak sokkal hatékonyabban.
Azért a legtutibb, mert a gyümölcs felnyitása nem egyenként történik.
Márpedig ez a leghosszabban tartó munkafázis. Ezt a módszert is inkább süteménybe való töltelék előkészítéséhez ajánljuk.
Mi kell hozzá?
Így csináld:
1. Helyezz két marék megmosott cseresznyét a vágódeszka közepére.
2. Takard le egy sütőpapír lappal.
3. A klopfoló sima végével (ne a szegecsessel) gyengéden ütögesd meg a bogyókat a papíron keresztül. (Nem fröccsen szanaszét a vörös lé, tiszta marad a konyha).
4. Eltávolítva a papírt ott találod az összes gyümölcsöt kissé szétnyílva. Innentől már gyerekjáték a magok kiemelése.