INSIDER

Most megmutatjuk, itt a legjobb a balatoni lángos!

Összehasonlította a Balaton körüli büfék lángosait a Szupermenta teszt, és kiderült: egyáltalán nem a legdrágább a legjobb! Az elnevezésnek sem szabad hinni: a Csúcslángosda lángosa bizonyult a legrosszabbnak. Ideje lenne a Balatonnál is elszakadni a nyolcvanas évek uncsi kínálatától - néhány büfé meg is próbálkozik ezzel.
  • Szerző: Ripost

Hat déli és hat északi büfé lángosait tesztelték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a Szupermenta keretében, és a kép elég vegyesnek bizonyult.

Az ellenőrök először szemrevételezték a lángost, majd vettek egy sajtos-tejfölöst, és külalakja, íze, illata, állaga alapján pontozták. Azután szépen bemutatkoztak és ellenőrizték a lángosozó tisztaságát, működését is. Sehol sem volt minden rendben! Nyolc helyen csak kisebb hiányosságokat találtak, amiket gyorsan pótoltak a büfések, négy helyen viszont hatósági eljárást indítottak, két lángososnak pedig pénzbírságot is fizetnie kellett. Legtöbbször a higiéniával volt gond, két büfében lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak.

„Egészséges, minőségi ételt még mindig nem könnyű találni a strandokon” – mondja Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője. A kínálat lehetne jóval változatosabb és fantáziadúsabb, bár sok strandon már találunk nívósabb büfét is.

„Az a gond, hogy igazából nincs minőségi verseny, amikor tömeg van a strandokon szinte bármit el lehet adni. Az emberek nem szeretnek várakozni, amikor nyaralnak, ezért inkább gyorsételt kérnek, még ha az nem is olyan finom.

Amennyire szeretjük a hasunkat, annyira nem becsüljük meg”

– mondta a %%-nak a Balatoni Kör szóvivője. Nem arról van szó, hogy a strandokon kifinomult gasztronómiai csodáknak kell születnie – bár jó, hogy néhány étterem ezt is tudja –, hanem arról, hogy egy kis fantáziával, jó alapanyagokkal és ötletekkel fel lehet dobni az olyan egyszerű gyorsételeket is, mint a lángos, a hamburger vagy a hot dog.

„Vannak újdonságok, amelyek nem csak jól hangzanak, de finomak is, például a különböző halburgerek vagy a tavaly Év Strandétele díjat nyert gofcsi, ami a gofri és a tócsni keresztezéséből jött létre” – számolt be lapunknak Kardos Gábor

„Vannak töltött lángosok, amelyek egészen új szintre emelik a frissen sütött ételt. Akár paprikás csirkével töltött palacsintát is könnyen el tudnék képzelni az unalmasan elkészített gyenge palacsinták helyett.

A környezetkárosító módon halászott tengeri hekk helyett egészségesebb hazai halakból, például keszegből is finom ételeket lehetne készíteni.

Vannak is erre érdekes próbálkozások, aki a Balatonnál nyaral, annak érdemes elszakadnia a megszokott lángos-hekk-palacsinta hármastól, és kipróbálni új dolgokat!