MEDICINA

Most meg­mu­tat­juk, hogy ver át a saját agyad!

Ezt a he­lyet mintha már lát­tad volna va­la­hol. Egy dal nem akar ki­menni a fe­jed­ből. Egy száz­szor leírt szó­ról hir­te­len nem tudod, hogy írják. Ne ag­gódj, csak az agyad ját­szik veled!
címkék:

Nem megy ki egy dal a fejemből

Ha egész nap a reggel hallott bugyuta reklámdalocskát dúdolod, akkor valószínűleg a rövid távú memóriád szórakozik veled. Ne aggódj, a kutatók szerint ez teljesen ártalmatlan jelenség, az emberek 98 százalékával megtörténik, és egy idő után magától elmúlik.

Ez a szó mintha rosszul lenne leírva

Eddig ezerszer használtad szóban és írásban is, de hirtelen olyan, mintha nem írtad volna helyesen. Vajon hogy is kell akkor írni? Az agykutatók szerint a jelenségnek nincs neurológiai alapja, és általában a fáradtság okozza. Aggódnod csak akkor kell, ha nem ismered fel a szót, pedig előtte sokszor használtad.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Nem történt már meg ez egyszer?

A déjá vu élmény, vagyis az, amikor egy jelenettel kapcsolatban azt érzed, hogy egyszer már megtörtént (vagy egy helyen úgy érzed, hogy jártál már itt korábban is), az agyad különböző feldolgozási sebességeinek következménye. Az egyik elmélet szerint ilyenkor egy információ töredékmásodperccel korábban érkezik az agyba, mint a többi, ezért érzed úgy, hogy nem először látod. Az agyad ráadásul minden emléket gondosan elraktároz, így ha valamit ismerősnek azonosít, összepárosíthatja egy régi emlékkel. Érdekes, többen számoltak be arról, hogy stroke előtt is déjá vu érzésük volt.

A zene színes, a neveknek ízük van

Szinesztéziának nevetik azt a jelenséget, amikor az egyik érzékszerv stimulálása más érzékszerveket is válaszra késztet. Így az illető megízlelheti a neveket, vagy színesben láthatja a betűket és a számokat. Sok művészre jellemző ez a képesség, például Mary J. Blige, Bob Dylan és Pharrell Williams is hasonló élményekről számolt be. A jelenség oka azonban egyelőre ismeretlen.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Ki vagy? És ki vagyok én?

Ha hirtelen elfelejted a neved, és nem ismered meg a körülötted levőket, az a tranziens globális amnézia jele lehet. Ilyenkor nem tudsz visszaemlékezni a nemrégiben bekövetkezett eseményekre. Az ok sokszor a stroke, vagy egy kisebb agyérgörcs, amely a hippokampuszt, az agy memóriáért felelős részét érinti. Ahogy helyreáll a véráramlás az érintett részben, a memória is visszatér. Sokszor teljesen elszigetelt esetről van szó, de azért nem árt kivizsgáltatni.

Nem emlékszem erre a helyre

A jamais vu épp a déjá vu ellentéte: egy ismerős hely vagy személy egyszerre ismeretlenné válik. Gyakran az epilepsziás rohamok előjeleként lép fel ez a jelenség, az agy ilyenkor képtelen kapcsolatba lépni az elraktározott emlékekkel. Más elméletek szerint a jamais vu-t úgy lehet előidézni, ha sokszor leírjuk vagy hangosan kimondjuk ugyanazt a szót. Egy idő után furán hangzik majd, ami a kutatók szerint az agy fáradásának jele.

Eközben a címlapon
címkék: