LELKIZŐ

Most kö­zöl­ték a tra­gi­kus hírt: Meg­halt Sza­mosi Ma­ri­ann

Ked­ves, nyi­tott sze­mé­lyi­ség volt, ren­ge­te­get kö­szön­het­nek neki az ol­va­sók.
  • Szerző: RIPOST

Életének 91. évében elhunyt Szamosi Mariann, a Ciceró Könyvstúdió Kft. alapítója és 2009-ig ügyvezető igazgatója. Hosszú évtizedekig  a Gondola Kiadó szerkesztője volt, a tragikus hírt szombaton közölte a Magyar Interaktív Televízió.

Számtalan remek kiadvány, többek között a közkedvelt Világjáró-sorozat is az ő gondozásában jelent meg. 1991-ben, 73 évesen kezdett „új életet”, amikor létrehozta a Falukönyv-Ciceró-Kiadót, amelynek neve később Ciceró Könyvstúdió lett. Mariann elkötelezetten és lelkesen vetette bele magát a gyermek- és ifjúsági könyvekkel valamint a sokszínű, változatos ismeretterjesztő kiadványokkal való foglalkozásba.

Mélyen hitt benne, hogy mehet „a könyvek által a világ elébb”. Szeretettel és nagyfokú tisztelettel fordult a kiadó elsődleges célpontja, a gyerekek felé.

Nagyon fontos volt számára, hogy csakis minőségi kiadványok kerüljenek ki a keze alól (így született például a Klasszikusok Fiataloknak-sorozat), ugyanakkor igyekezett lépést tartani a korral, és a modern világ fiataljaihoz is szólni (így született a Tök Jó Könyvek-sorozat). Kedves, nyitott személyiségét az egész könyvszakma ismerte és szerette. 2009-ben, 81 évesen vonult végleg nyugdíjba, de a régi kollégák, ismerősök számára mindvégig elérhető volt.

Temetése 2018. december 9-én, 10 órakor lesz a budapesti Kozma utcai Zsidó Temetőben.