SIKK

Most ki­de­rül me­lyik a jobb: szap­pan vagy tus­fürdő

A szap­pa­no­kat egy idő­ben meg­gya­nú­sí­tot­ták azzal, hogy szá­rít­ják a bőrt. De vajon mi a hely­zet a tus­für­dők­kel? És me­lyi­ket ér­de­mes vá­lasz­ta­nod?

A szappan pár évtizede még egyeduralkodó volt a fürdőszobákban, ám amióta a tusfürdők és a folyékony szappanok elárasztották a drogériák polcait, szinte teljesen kikoptak onnan. Elterjedt, hogy erősen szárítják a bőrt, szemben a tusfürdőkkel, amelyek lényegesen több bőrtápláló összetevőt tartalmaznak. De vajon mi az igazság?

Az egyszerű, természetes összetételű szappan az érzékeny bőrt sem irritálja (Fotó: Pinterest)
Az egyszerű, természetes összetételű szappan az érzékeny bőrt sem irritálja (Fotó: Pinterest)

Jönnek az egészséges szappanok!

A helyzet az, hogy a szappan szükségképpen lúgos kémhatású, mivel az állati vagy növényi zsírokat lúggal főzik össze a gyártás során. Ám lúgos kémhatás mértéke az nagyon változó lehet. Újdonság, hogy a mai szappanokat sokszor szintén bőrtápláló összetevőkkel, például sheavajjal dúsítják. Sőt, olyan szappanok is léteznek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges összetevőket. Ilyenek például a házi készítésű kecsketejszappanok, amelyek kifejezetten kímélőek, és bőrgyógyászok kifejezetten ajánlják az érzékeny, akár ekcémás bőrhöz. (Itt azt is elolvashatod, mi mindenre jó még a szappan!)

Tusfürdő: irritálhatja, de táplálhatja is a bőrt!

A tusfürdők ezzel szemben gyakran tartalmaznak SLS-t, amely egy jól habzó, erős zsíroldó tulajdonságokkal rendelkező anyag. Viszont sokan azt állítják róla, hogy ártalmas. Ráadásul a tusfürdők sokkal nagyobb arányban tartalmaznak különféle illat- és színezőanyagokat is, hogy nagyobb élményt nyújtsanak a fürdőszobában. Az allergiásoknak épp ezért érdemes vigyázniuk. Ugyanakkor az is igaz, hogy a minőségi összetételű tusfürdőkben rengeteg a bőrtápláló adalék, használata mellett akár a testápoló is elhagyható.

Ha tusfürdőt használsz, lehet, hogy nem kell külön testápolóznod (Fotó: Pinterest)
Ha tusfürdőt használsz, lehet, hogy nem kell külön testápolóznod (Fotó: Pinterest)
De akkor melyiket használjuk?

Attól függ, milyen a bőröd, és mennyire tartod szem előtt a természetességet. Ha érzékeny vagy ekcémás bőrrel küzdesz, lehet, hogy az egyszerű összetételű, kecsketejes szappan a megoldás - ha az tényleg színező- és illatanyag, illetve tartósítószermentes változat! Lehet, hogy nem habzik annyira, mint a tusfürdő, tisztító hatása azonban ugyanolyan jó.

Ha nem vagy különösebben érzékeny, viszont igényled az erős illatot és a nagy habot, a tusfürdő a te terméked. Ahogyan akkor is, ha zuhanyzás után nincs időd vagy kedved a testápolóval átkenni magad. De bármelyik mellet is döntesz: válassz minőségi terméket, amelyben sok a hidratáló és bőrtápláló összetevő.

Eközben a címlapon