FAZÉK

Most ké­szítsd el a leg­egy­sze­rűbb, leg­fi­no­mabb téli desszer­tet

Mi esne job­ban a nyir­kos, zi­man­kós idő­ben, mint a sült alma? Az el­ké­szí­tése nem is le­hetne egy­sze­rűbb! Csak meg­töl­töd egy kis mézes-diós-fa­hé­jas ke­ve­rék­kel, és máris mehet a sü­tőbe vagy a kályha te­te­jére. Akár egész­ben is süt­he­ted!
címkék:

A téli hidegben a "kis barnán”, azaz a fatüzelésű, barna vaskályha tetején édesanyám minden nap készített sült almát. Alma, dió bőven termett a kertben, méz, fahéj meg mindig akadt a konyhában. Az egyszerű ételnek varázsos volt az illata. Hát még az íze! Kedves, szelíd, szeretettel teli - pont, mint az ő természete.

Ha könnyen elkészíthető desszertet keresel, a sült almánál most nem találsz jobbat. Egészben is sütheted, de töltelékkel is gazdagíthatod.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokáig tart még a tél, bőven lesz időd kísérletezni a hozzávalókkal, az ízekkel. A bátrabbak még sajttal, túróval vagy hústöltelékkel is kipróbálják.

Hozzá való alma

Ha tölteléket teszel bele, finomabb lesz a savanykás ízű, télálló fajtákból (pl. jonagold). A töltelékhez a megmosott almát magasan vágd el, és vájd ki a magházát.

Az is megoldás, ha lenyesed a tetejét, mint egy kis sapkát, kivájod a magházat, betöltöd, majd visszahelyezve a sapkát megsütöd.

Egészben sütve

A megmosott almát egészben, magházával együtt tedd a sütőbe.

Eközben a címlapon

Akkor kész, amikor a héja már megreped. Ekkor vedd ki, szórd meg cukorral, őrölt fahéjjal. Egészségesebb, ha cukor helyett mézzel csurgatod meg.

Töltött alma sütése

A kivájt magházak helyére kanalazz vágott diót. Csurgass rá mézet, szórd meg őrölt fahéjjal. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokon süsd 25-30 percig.

Fűszeres adventi alma

A karácsonyi mézeshez szükséges kedvenc téli fűszerek mind kerüljenek bele: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, vanília. Add hozzá a mézes-diós keverékhez, majd töltsd a felül kivájt almába.

Gazdag töltelék

A tölteléket fantáziád szerint tovább gazdagíthatod.

Belepakolhatsz minden földi jót! A dión kívül más olajos magot, például mogyorót, mandulát is tehetsz bele. Lekvárral, mazsolával vagy egyéb aszalt gyümölccsel édesítheted. Az aszalt gyümölcsöket, magvakat vágd durvára, úgy töltsd az alma belsejébe. Reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel is bolondíthatod.

Alkohol

Az ínyencek egy kis alkoholt is csempésznek a töltelékbe.

Így aztán tényleg felforralja a vért a zimankós téli estéken. Gyümölcspálinka, brandy, rum, mandulalikőr is finom benne.

Gyümölcskenyér, maradék süti

A kivájt almában kis darab megmaradt gyümölcskenyeret vagy más sütit, de még pirított zabpelyhet is elhelyezhetsz.

Vaníliaöntet vagy borsodó

Nem fog senki tiltakozni, ha egy kis vaníliaöntettel, netán borsodóval öntöd nyakon a sült almát.

címkék: