FAZÉK

Most ké­szíts ko­vá­szos ká­posz­tát, ez a szu­per trükk segít

Té­vedsz, ha azt hi­szed, hogy csak nyá­ron le­het­sé­ges! Még nincs késő a házi ké­szí­tésű sa­va­nyú­ság el­ké­szí­té­sé­hez, íme a re­cept, ho­gyan ko­vá­szolj ká­posz­tát a kel­le­mes őszi idő­ben.

Nem igaz,hogy a kovászoláshoz feltétlenül a forró nyári napsugár szükséges! Bizony kellemes őszi melegben is fantasztikus kovászos káposztátlehet csinálni. Még most sem késő, még mindig megéri otthon elkészíteni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

HOZZÁVALÓK:

  • 1 db 5 literes befőző üveg
  • 2 kg káposzta, torzs nélkül, vékony csíkokra vágva
  • 2 cs. kapor
  • 2-2,5 l víz
  • 2 nagy ek. só
  • kb. 30 dkg kenyér

Így készítsd el:

1. Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő a káposztát.

2. Az elöblített befőttes üveg alján teríts szét egy adag kaprot. Öreg kapor is jó, de a friss sokkal élénkebb ízt ad.

3. A káposztát helyezd az üvegbe úgy, hogy közé is tegyél még kaprot.

Eközben a címlapon

4. Mire idáig eljutsz, biztosan felforr a víz. Nagyon óvatosan ezt a forró sós vizet öntsd a káposztára úgy, hogy rendesen ellepje.

5. Helyezd bele a kenyérréteget az üveg szájáig, erre önts annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen. Nem mindegy, milyen kenyeret használsz. Legjobb a félbarna kenyér, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból. Ha nem megfelelő kenyeret választasz, akkor rossz irányba viheti az erjedést.

6. A teli üveget állítsd egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, a lé ki fog forrni. Később mindig pótold vissza a folyadékot. Nem kell, hogy süsse a nap az üveget, legjobb, ha a konyhában találsz neki helyet.

7. A kovászos káposztához nem kell a nagy forróság, viszont fontos, hogy tartsd az üveget letakarva. 5-6 nap múlva ellenőrizheted a káposztát, megfelelően kovászolódott-e. Ha már jó, emeld le róla a kenyérréteget és szedd kisebb üvegekbe a káposztát.

A levét szűrd rá. Hűtőben legalább 2 hétig eláll, szuper házias az íze.

Jó étvágyat!