KÜLFÖLD

Most ér­ke­zett: meg­me­ne­kül­tek a ma­gya­rok!

Hat ma­gyar és egy szlo­vén ál­lam­pol­gárt si­ke­rült ki­men­teni ked­den a hur­ri­kán súj­totta Szent Már­ton-szi­get­ről - je­len­tette be Szij­jártó Péter kül­gaz­da­sági és kül­ügy­mi­nisz­ter szer­dán Du­na­ha­rasz­ti­ban.
  • Szerző: Ripost

Egy öttagú magyar családot, egy férfit és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni magyar idő szerint este kilenc órakor egy kormány által bérelt repülővel.

Éjjel háromnegyed 12-kor érkezett a gép Curacaóra, amelynek tiszteletbeli magyar konzulátusán a magyarok már biztonságban vannak. A miniszter arra is kitért, hogy  a curacaói tiszteletbeli konzulátus segíti a bajba kerültek hazatérését. Az egyik forgatókönyv szerint a pápai bázisra repülő, a holland menekülteket és segélyeket is szállító NATO-gép fedélzetén tudnak hazajönni, erről folyamatosan tárgyal a magyar kormány Hollandiával és a NATO-val. Ha ez nem nem sikerülne, konzuli kölcsönt biztosítanak a kinn rekedt magyaroknak, akik így haza tudnak térni.

EZT OLVASTAD MÁR?
Hatalmas pusztítást végzett Irma. Fotó: Facebook
Hatalmas pusztítást végzett Irma. Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Szijjártó elmondta azt is: nehézséget okozott ugyan, hogy a családban az egyik gyermeknek nem volt meg az útlevele, de szerencsére sikerült megállapodniuk a holland hatóságokkal: eltekintettek az útlevéltől, és kiengedték őt is az országból.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Hozzátette: ha a magyarok NATO-géppel térnek haza, akkor az ügy nem igényel további adminisztrációt, ha pedig menetrend szerinti géppel, akkor a konzulátuson keresztül kiállítják a szükséges okmányokat. Minden magyar állampolgárt el tudtak hozni a szigetről, aki ezt igényelte.