FAZÉK

Most érik ez az el­fe­le­dett, finom gyü­mölcs: Nagy­anyá­ink ked­vence volt

A régi öre­gek kert­­jé­­ből nem hi­á­­nyoz­­ha­­tott ez az il­­la­­tos és lédús gyü­­möl­­csö­­ket termő fa. Annak ide­­jén a gye­­re­­kek ked­­venc cse­­me­­géje volt, ma már in­kább le­saj­nál­ják. Pedig ér­de­mes lenne meg­be­csülni most is!
  • Szerző: D.K.

30-40-50 évvel ezelőtt igen elterjedt volt a fehér vagy fekete, egészséges gyümölcsöt termő szederfa. Sok helyen eperfának hívják, de gyakorlatilag mindegy, melyik elnevezést használjuk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szederfa hihetetlenül igénytelen, és hatalmas terméshozamot produkál, lédús gyümölcsei nyár elejétől több héten át érnek. Dús lombkoronája tökéletes árnyékot vet, és ez bizony jól jön a nagy melegben. Alig néhány évtizede szinte minden vidéki portán volt legalább egy, de inkább több szederfa. 

Az '50-es, '60-as években főleg azért telepítették, mert sok család selyemhernyó-tenyésztéssel egészítette ki a havi jövedelmét – a hernyók legfőbb tápláléka pedig nem más, mint a szederfa levele. A fa gyümölcsét imádták a gyerekek, no és a baromfiak az udvarban, főleg a kacsák. Szerencsés módon kártevője Magyarországon nemigen ismert, így a szederfát nem kell permetezni, szerény gyümölcse lédús és igen kellemes ízű: kevesen tudják, hogy lekvárnak és szörpnek is alkalmas.

Sajnos egyre kevesebb figyelmet kap a fán termő szeder, pedig sokan szeretik ma is! Egy magyar háziasszony nemrég nosztalgiázva említést tett róla a Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban: valósággal felrobbant az internet.

Mindjárt kiderült, milyen sokan emlékeznek a fán termő szederre, illetve, hogy milyen sokaknak hiányzik ez a gyümölcs. És persze dőltek a jobbnál jobb ötletek!

„Szeretem, van nálam is.”

Eközben a címlapon

„A mi fánkon nem fehér, hanem szinte fekete a szeder. Ma sokat szedtem belőle, mert ez olyan gyümölcs, hogy nem lehet abbahagyni az evést!”

„Gyerekkorom óta nem ettem, pedig nagyon szeretem.”

„Érdemes szörpöt csinálni belőle. Legyúrod, kicsit cukrozod, pár órát áll, közben átgyúrod. Felfőzöd kb. forrástól 10 perc, átszűröd, felforralod és fertőtlenített üvegbe teszed. Száraz-dunszt. Télen szódával, akár vízzel és citromlével isteni. Tea ízesítésére is kiváló.”

Gyümölcsrizsbe isteni...”

Pálinkának, lekvárnak tökéletes!”

„Nekem van ilyen fám!”

„De sokat ettünk gyerekkorunkban! Felénk úgy nevezték, hogy szeder.”

„Szeretem, főleg a pirosat.”

„Minden reggel meló előtt szedek egy éthordóval. Melóban megeszem. Hazafelé újra szedek a fáról.”

„Most készítettem lekvárt. Kíváncsi vagyok, milyen lesz. Még rengeteg van a fán.”

Fotó: Marschall Mónika, Facebook, Vali hagyományos konyhája
Fotó: Marschall Mónika, Facebook, Vali hagyományos konyhája

Befőtt is készíthető belőle! 1 liter vízből 40 dkg cukorral szirupot főzünk, hagyjuk kihűlni, addig óvatosan lemossuk a szedret, üvegekbe rakjuk, hideg szirupot öntünk rá úgy, hogy a gyümölcsöt ne lepje el teljesen, lezárjuk, majd 10-15 percet fazékban gőzöljük és abban hagyjuk kihűlni! Nagyon finom!”

„Nagyon régen ettem!! De jó lenne valahonnan venni!”

„Utoljára gyerekként ettem!”

„Én is, de a feketét jobban szeretem”

„Én is sokat ettem, még feketét is! Szeretem, de nem tudom, hol lehet találni?”

Gyerekként ettem utoljára, de úgy érzem az ízét, mintha tegnap lett volna, hogy tömtem a számba :D Nagyon szerettem.”

„Évek óta keresek fehér eper fát, sehol nem tudtam megszerezni. Drága anyai nagymamám kertjében hatalmas eper fa állt, engem mindig ott talált. Ma is imádom, szeretnék a kertembe ültetni egy ilyen fát!”

„Mi anyukámnál ma legeltünk finom fekete epret.”

(FORRÁS: Vali hagyományos konyhája)