MANI

Mondd, mi fáj, meg­mond­juk, mit szedj rá

Nap mint nap bom­báz­nak ben­nün­ket a té­vé­ben, rá­di­ó­ban, de még óri­ás­pla­ká­to­kon is a fáj­da­lom­csil­la­pí­tók hir­de­té­se­i­vel. A vá­lasz­ték szinte vég­te­len, mégis ami­kor va­lami fáj, ta­nács­ta­la­nul ál­lunk, hogy mit ve­gyünk be az ak­tu­á­lis prob­lé­mára. A Ri­post most segít!
  • Szerző: R.A.

A utánajárt, melyik gyógyszert mire érdemes használni. A fájdalomcsillapításra árult gyógyszereket öt csoportba sorolhatjuk hatóanyagaik alapján - tudtuk meg a szakértőtől.

Ibuprofen, naproxen, diclofenac, acetilszalicilsav és paracetamol.

Ezek a hatóanyagok a fájdalomreceptoraink ingerérzékelését akadályozzák meg és csökkentik a gyulladást. Egyedül a paracetamol lóg ki a sorból, ugyanis más a hatásmechanizmusa, mint a többinek. Az agyban és a gerincben fejti ki hatását, ezért kevésbé alkalmas gyulladáscsökkentésre. Viszont annál jobban csökkenti a lázat és enyhíti a fájdalmakat.

Bármelyik mellett is döntünk, egyiket se szedjük ész nélkül! Vegyük figyelembe az orvosi intelmeket és a dobozban mellékelt használati utasítást. Amennyiben ennek megfelelően alkalmazzuk a pirulákat, jó szolgálatot tesznek közérzetünk javítása érdekében. Korlátlan fogyasztásnál viszont túladagolás léphet fel, amivel komoly mellékhatásokat szedhetünk össze. Máj-, vese-, vagy gyomorkárosodást okozhatnak.

1. Ibuprofen

Ez a hatóanyag jó enyhe és közepesen erős fájdalom esetén. Láz- és gyulladáscsökkentő. Leginkább fej- és fogfájásra lehet ideális segítség. Nagyon jól alkalmazható végtag, ízületi és menstruációs fájdalmakra is. Terhesség ideje alatt az utolsó harmadban már nem ajánlott szedni, kivéve, ha az orvos írja fel. Azonban ebben az esetben is csak nagyon rövid ideig alkalmazzuk.

2. Naproxen

Az Ibuprofen és a diclofenac közeli rokona, hiszen nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Mérsékelt fájdalom esetén jó választásnak bizonyul, láz- és gyulladás csökkentésére is megoldást nyújthat. Speciálisan menstruációs fájdalmakra kifejlesztett pirulák készülnek belőle nagy számban. Gyerekek számára 12 éves korig kerülendő a naproxen összetételű gyógyszerek fogyasztása, ahogy a terhes hölgyek számára sem javasolják az utolsó három hónapban.

3. Diclofenac

Sportsérülésekre és ízületi panaszokra az egyik legjobb orvosság a diclofenac. Azonban 14 év alatti gyermekek számára nem adható és várandósság esetén sem ajánlott szedni. Enyhe fájdalomra jó választás, mert jól csökkenti a lázat és a gyulladást is.

Eközben a címlapon

4. Acetilszalicilsav

Enyhe vagy közepesen erős fájdalom esetén javasolják az acetilszalicilsavat. Azonban bánjunk vele óvatosan, mert alacsony dózisban vérhígítóként is alkalmazzák. Műtét előtti napokban mindenképpen kerülendő, ugyanis növeli a vérzékenységet. Fontos tudnunk, hogy az acetilszalicilsav az aszpirin alapanyaga is. Láz- és gyulladás csökkentésére tökéletesen alkalmas, azonban 12 év alatti gyermekek számára ez sem ajánlott.

5. Paracetamol

A paracetamolt a májbetegségben szenvedők messziről kerüljék el és azok is, akik több alkoholt fogyasztanak az átlagnál. Ugyanis károsíthatja a májat. Azonban azok számára, akiknél ilyen jellegű probléma nem áll fenn, hathatós segítség lehet. Enyhe vagy közepesen erős fájdalomra jó megoldást nyújt, illetve hatékony lázcsillapításra. Gyulladásos eredetű fájdalomra azonban hatástalan. Nagy előnye, hogy a terhesség teljes ideje alatt szedhető és gyermekeknek is nyugodtan adhatjuk lázas megbetegedésre. Fej-, fog- és végtagfájdalmak esetén ajánlott.