INSIDER

Mo­bil­te­le­fon se­gít­sé­gé­vel men­tet­tek éle­tet

Ismét éle­tet men­tet­tek a Szív City mobil app­li­ká­ció se­gít­sé­gé­vel. Szerda reg­gel já­ró­ke­lők si­et­tek annak a férfi­nak a se­gít­sé­gére, akit a jár­dán fekve ta­lál­tak Bé­kés­csa­bán. Azon­nal ri­asz­tot­ták a men­tő­ket, akik te­le­fo­non ke­resz­tül meg­kezd­ték a se­gít­ség­nyúj­tást.
  • Szerző: Ripost

A járókelők a mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a férfit, akiről kiderült, hogy már nem lélegzik. Ezután a mentőszolgálat munkatársának instrukciói alapján elkezdődött az újraélesztés. Miközben útnak indult egy mentőautó is, a Szív City mobil applikáción keresztül riasztották a környéken levő önkéntes segítőket.

Egy szabadnapos nővér és egy szintén szabadnapos mentőtiszt is vette a riasztást, akik mindent hátrahagyva szaladtak a bajbajutott segítségére. A helyszínen egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat, mintha mindig együtt dolgoztak volna. A mentők rövid idő alatt a helyszínre értek és folytatták a beavatkozást. A 60 év körüli férfit végül az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak és a gyors segítségnek köszönhetően stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Minderről az Országos Mentőszolgálat számolt be közösségi oldalán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor
Mi az a Szív City?

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente mintegy 25 ezer ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Így életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!