INSIDER

Mobiltelefon segítségével mentettek életet

Ismét életet mentettek a Szív City mobil applikáció segítségével. Szerda reggel járókelők siettek annak a férfinak a segítségére, akit a járdán fekve találtak Békéscsabán. Azonnal riasztották a mentőket, akik telefonon keresztül megkezdték a segítségnyújtást.
  • Szerző: Ripost

A járókelők a mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a férfit, akiről kiderült, hogy már nem lélegzik. Ezután a mentőszolgálat munkatársának instrukciói alapján elkezdődött az újraélesztés. Miközben útnak indult egy mentőautó is, a Szív City mobil applikáción keresztül riasztották a környéken levő önkéntes segítőket.

Egy szabadnapos nővér és egy szintén szabadnapos mentőtiszt is vette a riasztást, akik mindent hátrahagyva szaladtak a bajbajutott segítségére. A helyszínen egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat, mintha mindig együtt dolgoztak volna. A mentők rövid idő alatt a helyszínre értek és folytatták a beavatkozást. A 60 év körüli férfit végül az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak és a gyors segítségnek köszönhetően stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Minderről az Országos Mentőszolgálat számolt be közösségi oldalán.

Mi az a Szív City?

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente mintegy 25 ezer ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Így életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!