RIPOSTER

Mit tö­köl­nek? Más­fél éve nincs gya­nú­sí­tottja a ve­ro­nai busz­tra­gé­di­á­nak

Ti­zen­hét ember halt meg más­fél évvel ez­előtt Ve­ro­ná­nál, ami­kor egy ma­gyar di­á­ko­kat és a kí­sé­rő­i­ket szál­lító busz híd­pil­lér­nek üt­kö­zött és ki­gyul­ladt. Az olasz ha­tó­sá­gok már vádat is emel­tek az ügy­ben, ná­lunk pedig még a nyo­mo­zás sem zá­rult le. Nincs gya­nú­sí­tott, nincs fe­le­lőse a tör­tén­tek­nek 18 hó­napja!
  • Szerző: RIPOST

Egyszerűen érthetetlen, hogy másfél év alatt sem sikerült megtalálni a veronai busztragédia felelőseit, miközben pontosan lehet tudni, hogy ki ült a volán mögött és ki a busztársaság vezetője. A gyászoló hozzátartozóknál is betelt a pohár, tegnap nyilvánosságra hozott levelükben azt írják:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Nem tudunk tovább tétlenül szemlélődni, látni, hogy 1-2 hetente nappal elalvó sofőrök fordulnak árokba buszokkal. Míg az ügyészségnek semmi sem drága, mi a legdrágábban fizettünk ezért...

Ők azok, akik folyamatosan nyilvánosságra hozzák a szakértői véleményeket és tanúvallomásokat.

Elhatározták: ha a hatóságok nem lépnek, ők tesznek feljelentést!

Egy időben két nyomozás indult: az olasz és a magyar hatóságé. Az olaszok kizárólag a közlekedési balesetet, annak körülményeit, bekövetkezésének módját és közvetlen okát vizsgálták. Vétkesnek tartják a buszvezetőt, amiért letért az útról, vagyis „rosszul vezetett” – ahogyan a veronai ügyész fogalmazott. A baleset közvetlen okai között jelölték meg az autópálya és a szalagkorlát műszaki hibáit, ezekért pedig az útszakasz tesztelőit és üzemeltetőit tartják felelősnek.

Veronában már októberben bíróság elé áll a hat vádlott, megkezdődik a per, itthon pedig a mai napig nem történt előrelépés!

A magyar hatóság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást, még mindig „ismeretlen tettes ellen”. Nemhogy vádlottja, de még gyanúsítottja sincs a tragédiának! A busztársaság eközben zavartalanul üzemel a mai napig. A sofőr szabadon jár-kel Békéscsabán, a értesülései szerint csupán a jogosítványát vették el.

Eközben a címlapon

Miért nem tudták a magyar nyomozók 18 hónap alatt megnevezni, hogy kik felelősek a 17 ember szörnyű haláláért?

A veronai tragédia lassú hazai nyomozásáról további részletek a napilap szombati számában olvashatóak!