MAMAKLUB

Mit lehet tenni, hogy job­ban bírja a hosszú, nyári au­tó­zást a gye­rek?

A 12 év alatti gye­re­kek közül sokan nem bír­ják a hosszabb au­tó­uta­kat, de hajón, re­pü­lőn is rosszul le­het­nek. A leg­töb­ben idő­vel ki­nö­vik ezt, de van, aki még fel­nőtt ko­rá­ban sem bír egész­sé­ges gyo­mor­ral végig egy hosszabb utat. Vajon van meg­ol­dás erre, és a menet köz­ben fel­lépő una­lomra?
címkék:

Sokan akkor lesznek rosszul az autóban, ha közelről néznek egy mozdulatlan tárgyat, például könyvet olvasnak, vagy tableteznek. Ennek az az oka, hogy az agy ellentétes információkat kap, hiszen egyfelől mozgást érzékel, másfelől viszont egy mozdulatlan tárgyat néz. Aki erre hajlamos, annál sajnos nem válnak be a hagyományos utazós gyerekjátékok, a színezők az amőbázás vagy a gyerekkönyvek. Ilyenkor olyan játékokat kell bevetni, amelyek közben a gyerek kinézhet az ablakon, a távolba– játsszunk például szóláncot, barkochbát, számoljuk meg, hány adott színű autót látunk egy szakaszon, vagy figyeljük az őzeket, madarakat. Az is jó játék, ha az előttünk haladó autó rendszámának betűiből próbálunk szavakat alkotni.

Az éneklés, a zenehallgatás, vagy a meselemez is segíthet elterelni a gyerek figyelmét mind a gyomorproblémákról, mind az unalomról.
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Enni egy kicsit kell!

Utazás előtt mindenképpen együnk pár falatot, és ha a gyerek szól, hogy fáj a gyomra, akkor is érdemes neki enni, inni adni. A kiporciózott, lehetőleg egészséges nassolnivalók unalom ellen is beválnak. A legjobb persze ilyenkor is a gyümölcs és a szénsavmentes, lehetőleg hideg ásványvíz, de pár szem sós ropi vagy édes keksz is jól jöhet.

Pihenőt és pontos útiterv

Az útvonalat tudatosan tervezzük meg: lehetőleg ne a zsúfolt és kanyargós utakat válasszuk, még akkor sem, ha ezek esetleg pár kilométerrel rövidebbek. Tervezzünk be rendszerek időközönként pihenőket, ha lehet, olyan helyen, ahol játszótér, egy kis szaladgálásra alkalmas gyep is van, lehetőleg elkerítve az úttesttől, a veszélyes forgalomtól. A felnőtteknek sem árt, ha időről időre ki tudnak nyújtózni egy kicsit. Ha a gyerekek még alszanak napközben, érdemes úgy ütemezni az utazást, hogy annak egy része az alvásidőre essen.

Természetesen vannak az utazási betegséget enyhítő gyógyszerek is, ezek alkalmazásával kapcsolatban azonban mindig ki kell kérni a gyerekorvos véleményét.
címkék: