OTTHONKA

Mit lehet tenni a kert­ben, ha ja­nu­ár­ban ki­ta­va­szo­dik?

A klí­ma­vál­to­zás jelei a ker­tek­ben is érez­he­tők. Az igazi tél hi­á­nyát leg­in­kább a nö­vé­nyek síny­lik meg. A csa­pa­dék­hi­ány miatt az örök­zöl­dek közül né­me­lyik­nek a le­vele bar­nul, a tű­le­ve­lek le­hull­nak. Na­gyon igény­lik az em­beri se­gít­sé­get. Az enyhe idő a kár­te­vők sza­po­ro­dá­sá­nak is ked­vez. A ja­nuár na­gyon is aktív hónap a ker­té­szet­ben.
  • Szerző: ripost

Az örökzöld fák és cserjék ugyanis a téli hónapokban is lélegeznek, párologtatnak, vízre tartanak igényt. Ezért ezeket most is öntözni kellene, de ez kivitelezhetetlen a kiskertekben, mert zárva a kerti csap. Érdemes hordókban összegyűjteni az esővizet, és kiöntözni a tujákra, örökzöld bokrokra. A napközbeni 8-10 fok előcsalogatja a virághagymák hajtásait is, ezeket érdemes falevéllel letakarni, így megóvjuk őket az éjszakai fagyoktól. Az orgonabokrokon jelentkező rügyfakadást sajnos nem tudjuk megakadályozni, csak abban reménykedhetünk, hogy a növény nem hagyja magát félrevezetni a természet által.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Telepítés, metszés

A januári hónap a legalkalmasabb a rózsák kiválasztására és telepítésére.  Az örökzöldeket és lombhullató cserjéket is ilyenkor érdemes ültetni, mivel mostanában napközben a hőmérséklet jócskán a fagypont felett van. A meglévőket pedig elkezdhetjük metszeni.

Most van a téli lemosó permetezés időszaka

Így megelőzhetjük a telet átvészelő rovarok és betegségek okozta károkat. Erre különböző növényvédő szereket lehet kapni, de sokan inkább a hagyományos mész, kén vagy réz összetételű permetezőszert használják. Vigyázat! Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj.

Csiga gyűjtés

Ha látunk csigát a kertben, azonnal szedjük össze, mert minden kertünkben kószáló csiga kétszáz utódot fog produkálni tavaszra. Ezek aztán szintén tovább szaporodnak és elmajszolják a leveleket, megrágják a zöldségeket. Gyorsan el kell távolítani őket a kertből.

Most kell a kerti szerszámokat javítani

Elő kell készíteni a rotációs kapát, mert márciusban már szükség lesz rá. Le kell cserélni az olajat a fűnyíróból, meg kell élesíteni a kést. Nem árt beolajozni a kerti szerszámokat és némelyikben nyelet cserélni.

Újra kell vetni!

Az előrejelzések szerint február elejéig napközben enyhe idő várható, csak éjszaka lesznek fagyok. Sajnos csapadék is kevés érkezik és hóra egyáltalán nem lehet számítani. Ez nem túl biztató az idei termésre nézve, mert az őszi búza, rozs és árpa a csapadékhiány miatt hiányosan kelt ki, így félő, hogy tavasszal újra kell vetni.

Eközben a címlapon