OTTHONKA

Mit keres Bu­da­pes­ten a New York-i sza­bad­ság­szo­bor?

A bel­vá­ros­ban sé­tá­lók vet­ték észre az iko­ni­kus nő­ala­kot. De vajon hogy ke­rült a Bu­da­pest kel­lős kö­ze­pére Ame­ri­ká­ból a híres sza­bad­ság­szo­bor?

A mindennapi rohanásban örülünk neki, ha egyáltalán a lábunk elé tudunk nézni és kikerülni a szembejövő embereket. Kinek van arra ideje vagy alkalma, hogy kicsit feljebb emelje a fejét?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pedig érdemes lenne néha a magasban is nézelődni, mert a házak tetején egészen meglepő dolgokat találhatunk. Például a New York-i szabadságszobor mását, méghozzá Budapest belvárosában! A szobor stílusosan a New York kávéház tetejét ékesíti, méghozzá az épület legmagasabb pontján. Ide bizony nemigen lehet föllátni, a szobrot gyakorlatilag senki nem veszi észre! Az eredeti szoborhoz képest annyi a változtatás, hogy ez kisebb, és hátradőlt ülőpozícióban tartja a fáklyát.

Az épületet egyébként azért hívják New York palotának, mert az amerikai tulajdonú New York Életbiztosító Társaság megrendelésére épült. A tervező Hauszmann Alajos döntött arról, hogy a tetőn helyet kapjon az ikonikus szobor kicsinyített mása. Egy korabeli városi legenda szerint egyenesen a budapesti nőalakról mintázták a híres New York-i szabadságszobrot, ám ez nem igaz. Azt ugyanis 1886-ban leplezték le, a kávéház pedig csak néhány évvel később, 1894-ben nyitotta meg a kapuit.