RIPOSTER

Dagad a bot­rány: Ren­ge­teg mér­gező mi­re­lit­zöld­ség lehet még a bol­tok­ban

Ki­de­rült: a ma­gyar bol­tok is teli van­nak lisz­té­ri­á­val mér­ge­zett mi­re­lit­zöld­sé­gek­kel. Eu­ró­pá­ban már ki­tört a pánik, mivel 9 ember meg­halt egy bajai gyár ter­mé­kei miatt. Teg­nap Ma­gyar­or­szá­gon is ri­a­dót fúj­tak az üz­let­lán­cok: a Penny után a Spar, az Aldi és a Tesco is vissza­hívta a bajai gyár­tó­tól szár­mazó ter­mé­keit. Úgy tűnik, hogy a bot­rány csak a jég­hegy csú­csa!
  • Szerző: RIPOST

Kiderült, hogy egy bajai gyárban készültek azok a mirelitzöldségek, aminek az elfogyasztása után 47-en kaptak lisztériamérgezést az Európai Unióban, kilencen bele is haltak a betegségbe. A gyorsfagyasztott zöldségekben rengeteg Listeria monocytogenes nevű baktérium volt, ez okozta a tragédiát.

A Nébih több ellenőrzést is tartott az elmúlt hónapokban a volt bajai hűtőház telephelyén működő Greenyard üzemében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hamar kiderült, hogy a szennyeződés valóban itt történt.

„A hatóság azonnal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését megkezdte, a több különböző márkát is érintő termékkivonást Európa szerte elindították”

– közölte a Nébih.

ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ

Kiderült: Iglo termékek is érintettek!

Nálunk elsőként a Penny fújt riadót, ők a Jégkert/Felco mirelit zöldségeit tüntették el az áruházakból. Péntek délután viszont kiderült, hogy bizonyos Iglo termékek is érintettek, ezek pedig szinte az összes szupermarketben és boltban kaphatóak. A megkereste a Spar Magyarországot is, ám elsőként azt a választ kaptuk, hogy nem állnak kapcsolatban a Greenyarddal. Később kiderült, hogy az egyik partnerük viszont igen, a beszállító az Iglo termékeket viszi rendszeresen a Spar összes üzletébe.

Eközben a címlapon

A Spar ezért az érintett Iglo mirelitzöldségeket, melyeket ugyancsak a Greenyard gyártott, pénteken visszahívta.

„Olyan információk birtokába jutott cégünk, miszerint két partnerünk, a Maresi Foodbroker Kft. által forgalmazott egyes Iglo márkájú fagyasztott zöldség és zöldségkeverék termékeket, valamint a Jász-Tész Kft. által forgalmazott egyes salátákat és salátakeverékeket a Greenyard Frozen Hungary Kft. gyártotta. Ezen információ alapján a SPAR Magyarország elővigyázatosságból, a felelős forgalmazói magatartás szabályait betartva úgy döntött, hogy azonnali hatállyal zárolja és visszahívja az érintett termékeket”

– tudta meg a a Spar sajtóosztályától.

Hogy pontosan mely termékeket hívták vissza és melyik hazai üzletláncok érintettek, a napilap szombati számából kiderül!